Як створити захисну маску для обличчя — досвід кропивничан (ФОТО)

  • 19 бер. 2020 11:00
  • 10213
    • Новина Як створити захисну маску для обличчя — досвід кропивничан (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький
     
    У період, коли медична маска й антисептик стали дефіцитом у Кропивницькому, винахідливі мешканці розпочали створювати власні продукти. Так, власниця “ValizaDyv” Анна Ліщина розповіла журналістці “Утреннего города” про виготовлення бавовняних масок та їхні плюси. 
     
    Анна Ліщина розповідає, що ідея створити маски для обличчя виникла ще минулого року під час екологічного проєкту “Дихати по-людськи” у Кропивницькому. Тоді організатори привертали увагу кропивничан до проблеми вирубки дерев. 
     
    —  У проєкті я була партнером. Тоді із залишків тканин від створення фірмових подушок-олівців розробила бавовняні маски. Вони були кольорові, з різними принтами, а це вже привертає увагу людей. Зараз у період карантину кожен може зробити таку маску вдома. Проте важливо враховувати тканину, її вплив на якість дихання, — поділилася думками дівчина. 
     
     
    Пані Анна розповідає, що основна задача маски (не респіратора) — утримання слини, мокротиння всередині, щоб оточення не заразилося. Медичні маски роблять з нетканого матеріалу для здешевлення. Ті ж, які виготовляє Анна, — бавовняні та двошарові: 
     
    — По відгукам покупців бачу, що багатьом такі маски просто піднімають настрій. Адже кожна з них — унікальна. Я ж використовую маски, коли ходжу по вулиці. Навіть помітила, наскільки добре вона захищає обличчя, ніс і рот від прохолодного повітря. Мені подобається. 
     
    Бавовняні маски чіпляються на вуха за спеціальні резинки, їх також можна регулювати. Змінювати потрібно впродовж кожних двох-трьох годин. Такі маски можна та необхідно прати, після цього ними можна користуватися знову. 
     
    У зв’язку з дефіцитом деякі аптеки Кропивницького продають власноруч зроблені маски з марлі по 12 гривень. А ось покрокова інструкція, як можна виготовити їх удома самостійно.
    Знадобиться:
    марля або широкий бинт,
    вата,
    резинка,
    нитка з голкою,
    ножиці.
     
     
    Покрокова інструкція:
     
    1. Від бинта потрібно відрізати чотири прямокутники розміром 15х25 см. Або ж скласти шматок марлі до таких розмірів.
    2. Всередині отриманого прямокутника потрібно рівномірно розподілити шар вати завтовшки приблизно 1 см. Чим товще буде ватний шар, тим складніше і жаркіше через нього буде дихати. Але зовсім тонка пов'язка гірше захистить від інфекції.
    3. Акуратно зшити по периметру прямокутник. Також при бажанні можна прошити кілька рядків, щоб вата краще закріпилася.
    4. Пришити з одного боку на двох кінцях маски резинку завдовжки від 10 до 12 см, в залежності від її тугості і від розмірів вашого обличчя – вона буде чіплятися за вуха і тримати маску на обличчі.
    5. Те ж саме зробити й з іншого боку маски.
     
    Маска готова до застосування. Її можна носити не більше 2 годин.
     
    Летиція Курята