Коронавірус: плюс чи мінус для економіки України та Кропивницького?

  • 17 бер. 2020 19:10
  • 1672
    • Новина Коронавірус: плюс чи мінус для економіки України та Кропивницького? Ранкове місто. Кропивницький

     

    Через коронавірус країни закривають кордони, підприємства фабрики, а влада обмежує проведення різноманітних масових заходів. Безумовно, така тенденція негативно впливає на міжнародну торгівлю та бізнес в цілому. Проте, які масштаби цього впливу, спробував розібратися журналіст «Утреннего города».

    Світ

    Останні кілька тижнів стали найгіршими для всіх фондових ринків з часів фінансової кризи. Так, 10 мільярдерів зі списку Forbes тільки за один тиждень встигли втратити 83 млрд доларів. Наприклад, Джеффрі Безос, який ще нещодавно був найбагатшою людиною світу, за ці сім днів втратив 14,1 млрд й зараз посідає третю сходинку в топі. Пов’язують це в першу чергу з тим, що фабрики Amazon у Китаї, якими володіє Безос, закрилися на невизначений термін.

    Більше того, 6 березня 2020 року стало відомо ще про одну подію, що викликала різкі зміни на біржах - країни ОПЕК + вирішили не продовжувати угоду про обмеження видобутку нафти. Як результат, ціни на ресурси впали: Саудівська Аравія, Росія, Об'єднані Арабські Емірати, Ірак і Кувейт вже повідомили, що будуть нарощувати видобуток сировини, почавши таким чином цінову війну.

    Мільярдер Рей Даліо порівняв епідемію коронавіруса з катастрофою, яка трапляється тільки раз в житті. Проте, за його словами, вірус залишить, скоріше, «великий емоційний вплив», ніж економічний. Він розтрощить інвесторів, які не підготувалися до гіршого. Однак для інших, підкреслює Даліо, паніка на ринку може створити цікаві можливості.

     

    Україна

    Що ж стосується України, то курс національної валюти протягом тижня виріс з 24,92 до 26,2 гривні за один долар. Це один з найшвидших падінь курсу в історії незалежної України. Звісно, що Національний банк намагається спинити падіння вартості гривні. Упродовж 10-13 березня 2020 року НБУ продав 981,60 млн доларів. За словами голови НБУ Якова Смолія, причина падіння головної валюти країни все та ж: невизначеність з поширенням коронавірусу у світі.

    Ну й безумовно, що є напрямки, які втрачають найбільше на хвилі карантину та коронавірусу. Одним з таких є туристичні фірми та авіалінії. Так, за даними Liga.net, найбільша в Україні авіакомпанія МАУ втратить через вірус кілька десятків мільйонів гривень. Пояснюють це зменшенням бажаючих подорожувати та відміною рейсів. Наприклад, з 15 березня авіакомпанія призупинила польоти до Риму та Мілану. А за три дні до цього вони відмінили рейси до Венеції.

    А після введення карантину, втрати в економіці стають зрозумілими для кожного. Закриття закладів харчування неприємно вдарить по кишенях власників цього бізнесу. Окрім того, із завтрашнього дня в Україні забороняються міжміські та міжобласні перевезення. Через це люди почали масово здавати квитки на потяги, у зв’язку з чим Укрзалізниця тільки за чотири дні встигла втратити 86,8 мільйонів гривень.

    -        Наразі спостерігається суттєве падіння продажу квитків на тлі збільшення випадків повернення проїзних документів, в тому числі й на нескасовані поїзди. Так, з 11 по 15 березня пасажири повернули 303 тис. залізничних квитків на загальну суму майже 86,6 млн грн, - йдеться на сайті Укрзалізниці.

    З іншого боку, введення карантину може гарно вплинути на магазини та аптеки, в яких значно побільшала кількість клієнтів. Так, мережу заповнили фотографії порожніх прилавків у супермаркетах та обурені коментарі людей, які не можуть знайти в місті антисептиків чи масок.

    Що стосується державних масштабів, то як раніше згадувалося, вартість цінних природніх ресурсів, таких як нафта, різко впала. Відповідно, падіння ціни на подібні види товарів - це плюс для України, яка є імпортером цих ресурсів. Також, передові країни вводять карантин й зупинку виробництва в різних країнах світу. Це  дає шанс для українських виробників вийти на нові ринки. Наприклад, зупинка постачання меблів з Китаю в Європу дає шанс нашим меблярам замінити китайську продукцію.

     

    Кропивницький

    Якщо ж брати до уваги Кропивницький, то 68% місцевих підприємців відчувають тиск на власну справу у зв’язку із введенням карантину та поширенням коронавірусу

    -        Я майстер манікюру. Люди до мене записуються на два тижні вперед. Але зараз вони переносять усі записи вже на квітень, - скаржиться підприємниця Юлія Чернова.

    Проте в Кропивницькому є підприємства, яким карантин пішов на користь. Одним з таких прикладів є служби доставки їжі.

    -        На нашу службу доставки карантин, вцілому, вплинув добре. У зв’язку з тим, що всі заклади харчування закриті, до нас поступає набагато більше замовлень. Звісно, ми дотримуємося всіх правил безпеки, тому дезінфікуємо наші речі, а всі наші працівники носять маски. Окрім того, ми відмінили доставку до квартири, а зустріч з клієнтами у нас відбувається біля будинків на свіжому повітрі, - запевняє керуючий службою доставки в Кроппіца Микола Сеннік.

    Що ж, коронавірус – це дійсно проблема, яку необхідно вирішувати. Це призводить до великих труднощів для підприємців та бізнесменів. Але разом з тим, якщо цим правильно скористатися, це може певним чином й гарно відобразитися на економіці українців та країни в цілому. Але в будь-якому випадку, не варто панікувати. Масштаби цієї кризи поки що не досягли тих, які були у 2007 році.

    Нік Шендеровський 

    Читайте також: Очільник Кіровоградщини розповів, з яким арсеналом область зустрічатиме коронавірус.