«Корисна програма»: чи може імбир допомогти в боротьбі з вірусами?

  • 17 бер. 2020 13:48
  • 2065
  • У середу, 18 березня, о 10:00 на «Інтері» вийде новий випуск «Корисноїпрограми», присвячений імбиру - однійз найбільш корисних і смачних спецій в світі. Ведучий Олександр Лук'яненко таексперти проекту розкажуть, як краще застосовувати імбир в кулінарії і на що варто звернути увагу при виборі цього ароматного і ефективного засобу в боротьбі з вірусами і інфекційними захворюваннями.

    Вперше імбир виявили в Індії більше 2 тисяч років тому і назвали «рогатим коренем». Фінікійці використовували його в якості грошової одиниці, а трохи пізніше, спробувавши «валюту» на смак, стали імпортувати імбир вже як цінні дорогі ліки в інші держави. В наші дні його активно використовують як засіб від застуди, додають в різні соуси і випічку, маринують, варять і сушать. Чим насправді корисний імбир? Кому він категорично протипоказаний? І чи ефективний цей коренеплід в боротьбі з коронавірусів?

    – Імбир – король прянощів, він має потужні лікувальні властивості, тому що містить велику кількість поживних речовин і біологічно активних сполук, які надають позитивний вплив на весь організм, - стверджує дієтолог Борис Скачко. – До його складу входять вітаміни А, В, С, магній, залізо, цинк, калій, фосфор, а також речовина гингерол, яке має потужний антиоксидантний і протизапальну дію. Саме гингерол стимулює роботу імунної системи, зміцнює організм і допомагає в боротьбі з інфекціями і вірусами, в тому числі коронавірусів. Але імбир, на жаль, дозволений не всім. Він протипоказаний тим, хто страждає на гастрит, виразку шлунка, захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки і серцево-судинної системи. Також не можна вживати імбир на пізніх термінах вагітності і під час лактації. Дітям давати імбир рекомендується не раніше 3-х років.

    Як вибрати і готувати імбир? В якому вигляді коренеплід корисніше - свіжому, сушеному або маринованому? Зберігає він свої властивості при заморожуванні? Чому кухарі радять різати імбир на скляній поверхні, а не на дерев'яній? І в якій країні його використовують замість цукерок? У студії ток-шоу на ці та інші питання відповідатимуть ведучий Олександр Лук'яненко і експерти «Корисною програми»: дієтолог Борис Скачко, експерт з якості та безпеки харчових продуктів Наталія Сілонова, кулінарний експерт Ірина Рудневская. Корисними порадами також поділиться зіркова гостя ток-шоу - співачка Наталя Валевська.

    – Вживання імбиру прискорює обмін речовин, тому ідеально підходить для тих, хто хоче схуднути, - розповідає Наталя Валевська. - Особисто мені проблему зайвих кілограмів допоміг вирішити імбирний коктейль. Рецепт дуже простий: 1 ст. ложку імбиру, 1 лимон без шкірки, 1 свіжий огірок, пучок петрушки, 1 ст. ложку соку алое вера залити 0,5 склянки води, збити в блендері і пити за 3 години до сну. По-перше, такий вітамінний коктейль дарує відчуття ситості, а по-друге, після тижня його вживання організм скаже вам спасибі.

    Випуск ток-шоу «Корисна програма», присвячений імбиру, дивіться завтра, 18 березня, о 10:00 на телеканалі «Інтер».