Що відомо кропивничанам про День святого Патрика? (СОЦОПИТУВАННЯ)

  • 17 бер. 2020 09:05
  • 1609
    • Новина Що відомо кропивничанам про День святого Патрика? (СОЦОПИТУВАННЯ) Ранкове місто. Кропивницький
     
    Лепрекони, зелений колір, великі гуляння, алкоголь рікою — усе це певні символи на ірландському Дні святого Патрика. Та чи дійсно це свято лише привід випити та безтурботно провести час? І чи відомо щось кропивничанам про цей День, чи святкують вони його - дізнавалася журналістка “Утреннего города”.
     
    День святого Патрика відзначають 17 березня — так ірландці святкують прийняття християнства на їхньому острові. Як правило, цього Дня вся країна влаштовує фестивалі, паради, танцюють традиційні кейлі, а також обов’язково вбираються у зелений одяг з елементом трилисника (рослина). 
     
     
    Трішки історії
     
    Святий Патрик — християнський святий, його вважають покровителем не лише Ірландії, а й Нігерії. Шанують його і католицька, східна, англіканська та лютеранська церкви. Достовірних фактів з його біографії збереглося мало. Святий Патрік народився у Британії десь між 371-415 роками у романізованій родині. У 16 років його викрали та продали в рабство (шість років був пастухом) в Ірландію.
     
    Подейкують, що саме через віщий сон Патрик зміг повернутися до родини та знайшов свою місію — принести християнство в Ірландію. 
    Так, Святий навчався сам і допомагав іншим, пропагуючи християнство. За переказами, суть Святої Трійці Патрик зміг пояснити за допомогою трилисника конюшини — звідси і пішов один із символів Дня. 
     
    17 березня — день його смерті. До кінця VII століття він став легендарною постаттю. Проте чимало людей допускають, що Патрик — вигаданий фольклорний персонаж. Оскільки він також і писав, його вважають і засновником ірландської літератури. 
    У ХІХ-ХХ століттях ірландці почали активно емігрувати та створювати діаспори по всьому світу. Таким чином традиція відзначати День Святого Патріка поширилася по всьому світу.
     
    Що думають про День святого Патрика кропивничани?
     
    У Кропивницькому містяни здебільшого ставляться скептично до цього свята. Наші журналісти провели соціологічне опитування у найбільш популярній місцевій групі у Facebook “Кіровоград UA” щодо розуміння та святкування Дня святого Патрика. Результати зображені на інфографіці. 
     
     
    — 17 березня святкують всі ірландці та їхні друзі, — прокоментував Олександра Івашура. 
     
     
    — Яке відношення має Україна та її народ до дня Святого Патрика? — поділилася думкою Оксана Іванченко. 
     
    За результатами, більше половини опитаних кропивничан не святкують День святого Патрика. 
     
     
     
    Традиції та символи на свято
     
    Офіційним християнським святом День святого Патрика став у XVII столітті. 
     
    У світі його вважають одним із найбільш зелених свят, адже саме цей колір вважають в Ірландії національним. Хоч День святого Патрика припадає на піст, цього дня церква в знімає всі обмеження в їжі та випивку. Традиційно ірландці святкують із танцями, великою кількістю алкоголю, музики та людей. 
     
    Ще одним символом Дня вважають лепреконів — кельтських міфологічних персонажів. За переказами, ці маленькі істоти зберігають горщик із золотом. Якщо людині вдасться схопити лепрекона, то він розповість таємницю захованого скарбу. Проте ці створіння дуже хитрі, а часом бувають і злопам’ятними. 
     
    Традиції Дня в Україні
     
    Як правило, у найбільших містах України — Києві, Харкові та інших — проводять благодійні пивні забіги з ірландськими прапорами, музикою та конкурсами. 
     
    Заклади харчування створюють “зелені” страви, щоб здивувати та підтримати День святого Патрика.
     
    До слова, у Кропивницькому є паб “Шалений Патрик”, який зроблений у кращих традиціях Ірландії — рікою ллється алкоголь, веселі конкурси, ігри. У них навіть є традиційне зелене пиво. 
     
    Летиція Курята