Кіровоградщина: Чи справді онкохворі проходитимуть обстеження безкоштовно?

  • 16 бер. 2020 16:04
  • 1621
    • Новина Кіровоградщина: Чи справді онкохворі проходитимуть обстеження безкоштовно? Ранкове місто. Кропивницький
     
    З 1 квітня обстеження для пацієнтів з онкологічними хворобами буде безкоштовним. Про це йдеться у відеосюжетіі Суспільного. 
     
    За словами директора обласного департаменту охорони здоров’я Олег Рибальченко, онкологічна діагностика – один з пріоритетних пакетів медичних послуг, які оплачуватимуть за гроші державного бюджету. Гарантія, яку декларує держава, не відповідає дійсності – розповів Суспільному директор обласного онкологічного центру Костянтин Яриніч. Сказав, що минулорічний бюджет онкологічного центру – 70 мільйонів гривень, потреба – 200 мільйонів.
     
    36-річна пацієнтка хіміотерапевтичного відділення онкологічного диспансеру Юлія Гончар лікується більше року. Жінка має інвалідність, отримує пенсію – 1638 гривень: ”Я – неоперабельна. Перед цим я проходила променеву терапію. Курс лікування – 25 зовнішніх променів і 8 внутрішніх. Мені стало легше, але у листопаді трапився рецидив. Хвороба почала прогресувати. На лікування витратили тисяч 50-60. Хімію отримую безкоштовно, супровід – купую. Супровід – це захист для організму перед хімією: для шлунку, серця, печінки, нирок. Батьки допомагають, люди, чоловік старається”.
     
    Лікар-онколог Андрій Гардашніков розповів, що за частину обстежень пацієнти платять гроші:
     
    - Для того, щоб почати лікування, треба пройти діагностику, на яку може витрачатися п’ять, десять і більше тисяч гривень. Є такі обстеження і дослідження, що забирають у пацієнта десятки тисяч гривень. Якщо говорити про той розділ лікування, яким займаюся я – медикаментозне, є такі методи лікування, що можуть забирати у пацієнта сотні тисяч. Якщо вони в нього є. Здача аналізів, комп’ютерна томографія, магнітний резонанс, дослідження імуно-гістологічні, хімічні, які потрібні далі для встановлення діагнозу, на жаль, вони є або офіційно платними, з офіційною ціною, або пацієнти допомагають впроваджувати дослідження за допомогою благодійних внесків.
     
    На думку Андрія Гардашнікова, реформа потрібна:
     
    - На руки я отримую близько п’яти тисяч гривень. На моє враження, лікарі реально не мають інформації про те, що буде далі: де будуть працювати, де будуть скорочення лікарів, медсестер, молодших медсестер.
     
    Директор онкоцентру Костянтин Яриніч розповів, що з 1 квітня матимуть не всі необхідні ліки. Які послуги зможуть надавати, за його словами, знатимуть в кінці березня: 
    - Ми недофінансовані на 45%. Це говорить про те, що наші пацієнти вимушені будуть докуповувати деякі ліки. Пацієнти повинні розуміти, що, на превеликий жаль, та задекларована державою гарантія того, що буде все безкоштовно, на сьогодні не відповідає дійсності. У національному переліку є третина тих препаратів, які нам необхідні. Все інше має докупити пацієнт.
     
    Костянтин Яриніч додав, що для того, щоб мати гроші, треба підписати угоди з Національною службою здоров’я на пакети медичних послуг. Для цього мають відповідати вимогам Служби:
     
    - Є пакети, яким ми повністю відповідаємо, а є пакети, яким ми не відповідаємо, тому що у нас застаріле обладнання в якійсь частині. Наприклад, променева терапія: у нас немає плануючої системи, немає мамографа цифрового, і, на жаль, це причина, по якій ми не контрактуємось, бо у вимогах тільки цифровий. І це все лягає на плечі пацієнта.
     
    За словами директора обласного департаменту охорони здоров’я Олега Рибальченка, безкоштовну онкологічну діагностику гарантує держава: 
     
    -Під час звернення, якщо у пацієнта є медичні показання для обстеження, це обстеження буде повністю безкоштовним у будь-якій лікарні, яка контрактує цей пакет діагностики для раннього виявлення онкологічних хвороб.
     
    Костянтин Яриніч сказав, що гроші на діагностику з бюджету можуть не отримати: 
     
    - На сьогодні Національна служба здоров’я України не хоче підписувати, вони ж хочуть зекономити, бо грошей катастрофічно не вистачає. Тому деякі пакети вони нам повертають на доопрацювання, а доопрацьовувати немає чого. Цей механізм недофінансування медзакладу сьогодні використовується міністерством охорони здоров’я для того, щоб, можливо, скоротити мережу лікувальних закладів.
     
    За словами Костянтина Яриніча, щороку за медичною допомогою до онкоцентру звертаються 60 тисяч жителів області, 10 тисяч лікуються у стаціонарі.