Кіровоградщина: Служба зайнятості допоможе підтвердити диплом

  • 16 бер. 2020 10:40
  • 756
    • Новина Кіровоградщина: Служба зайнятості допоможе підтвердити диплом Ранкове місто. Кропивницький
     
    Одним із активних напрямів роботи служби зайнятості є організація професійного навчання безробітних за професіями і спеціальностями, що користуються попитом на ринку праці. Та бувають випадки, коли людина має чималий досвід роботи за робітничою професією, упродовж трудового життя набула певних знань, вмінь та навичок, проте не має відповідного документа державного зразка з присвоєнням робітничої кваліфікації. У такому разі служба зайнятості пропонує скористатися послугою – підтвердження результатів неформального професійного навчання.
     
    Скористатися можливістю підтвердити свої знання, вміння та навички з кухарської справи вирішила жителька села Долинівка Людмила Коваль, яка понад шістнадцять років працює в Долинівському дитячому дошкільному навчальному закладі кухарем.
     
    - Моє захоплення в житті – це кулінарія. З дитинства я полюбляла готувати, проте мені не вдалося здобути відповідної освіти за омріяною професію. Маючи чималий стаж роботи, я добре розуміла, що подальша професійна діяльність багато в чому залежить і від наявності державного документу про освіту, яким підтверджується моя професійна майстерність. Одного разу, у районній газеті, я прочитала про те, що служба зайнятості зможе в цьому мені допомогти, – розповідає Людмила Коваль.
     
    Довго не вагаючись, у лютому місяці поточного року, аби підтвердити власну кваліфікацію, жінка звернулась до Гайворонської районної філії обласного центру зайнятості. За допомогою кар'єрного радника склала анкету самооцінювання за обраною професією та, відповідно до поданої заяви та наданих необхідних документів, отримала направлення для підтвердження результатів неформального навчання в державному навчальному закладі «Одеський центр професійно-технічної освіти ДСЗ». 
     
    Навчальний процес передбачав демонстрування теоретичних та практичних знань та виконання пробної кваліфікаційної роботи. Людмила старанно застосувала теоретичні знання на практиці. Кваліфікаційна комісія уважно слідкувала за процесом: організацією робочого місця, розрахунком та підготовкою сировини, підготовкою обладнання, посуду, інвентарю, інструменту, дотримання технологічного процесу приготування страв та правил особистої гігієни і санітарних вимог.
     
    Два дні тривали іспити, протягом яких компетентна комісія відмітила відмінну якість заготовлених продуктів, оперативність складання калькуляційних карток, дотримання правил приготування страв, високий рівень оформлення й подачі страв, та своєчасний термін виконання практичного завдання.
     
    - Вгамувавши хвилювання, я успішно здала іспит, підтвердила професійні навички кухаря 3 розряду і отримала свідоцтво. Я дуже задоволена, що в служби зайнятості є така послуга, як неформальне навчання, яка дає змогу вирішити проблему визначення кваліфікації та право отримати документ кваліфікованого робітника, – ділиться враженнями Людмила.
     
    Тож, якщо ви маєте досвід роботи, бажаєте підтвердити кваліфікацію «кухаря» та отримати документ державного зразка, звертайтеся до найближчого центру зайнятості або філії обласного центру зайнятості за місцем вашого перебування. 
     
    Людмила Кармаліцька, провідний фахівець з питань зайнятості 
    Гайворонської районної філії 
    Кіровоградського обласного центру зайнятості