Кіровоградщина: Визначені переможці обласної премії імені Якова Паученка

  • 11 бер. 2020 10:23
  • 1167
    • Новина Кіровоградщина: Визначені переможці обласної премії імені Якова Паученка Ранкове місто. Кропивницький
     
    Голова обласної ради, голова конкурсної комісії Олександр Чорноіваненко провів підсумкове засідання конкурсної комісії з присудження обласної премії у галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка.
     
    Члени конкурсної комісії мали можливість ознайомитися з об'єктами (творами), які висувалися на здобуття премії, під час виставки, що відкрилася 20 лютого 2020 року у художньо-меморіальному музеї Осмьоркіна.
     
    За результатами таємного голосування у номінації «Декоративно-прикладне мистецтво» переконливу перемогу отримали монументальні панно в техніці мозаїки: «Старий Заповіт», «Хрещення Київської Русі», триптих «Іоанн Хреститель», «Покрова Пресвята Богородиця» та «Свята Праведна Єлисавета» 2017-2018 років виконання на території Соборного храму Благовіщення Пресвятої Богородиці в Кропивницькому.
     
    Автор: Кривко Олександр Володимирович – художник, викладач комунального закладу «Художня школа імені О.О.Осмьоркіна міста Кропивницького», голова Архітектурно-будівельного відділу Кіровоградської єпархії УПЦ, клірик храму Святителя Миколая Чудотворця.
     
     
    У номінації «Геральдика та вексилологія» переможця не визначено, оскільки конкурсанти набрали однакову кількість голосів.
     
    Про дату і місце вручення обласної премії у галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка за 2019 рік буде поінформовано додатково.
     
     
     
    Монументальне панно «Хрещення Київської Русі». 5,25м х1,8м
     
    На лівій стороні панно зображено Передання про те, що апостол Андрій Первозванний дійшов Київських гір, та встановивши хрест пророчив, що на цих горах буде Величне місто і воно у Бога Великим буде.
    Права сторона зображує Великого князя київського Володимира Мономаха, Княгиню Ольгу та св. митрополита Михаила. "...И собрались жители Киева на берег Днепра для крещения, которое совершил святой Михаил с многочисленным духовенством в присутствии князя, его семейства и бояр."
     
     
     
    Дейсис (молінння). Центральная часть триптиха: «Покрова Пресвятої Богородиці».
    Триптих розташовано на південній стороні теплого переходу між дзвіницею та храмом Благовіщення.