Кропивницький: Андрій Кокотюха про “Червоного”, проблеми суспільства крізь століття та українську літературу (ФОТО)

  • 10 бер. 2020 10:25
  • 1477
    • Новина Кропивницький: Андрій Кокотюха про “Червоного”, проблеми суспільства крізь століття та українську літературу (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький
     
     
    Минулого тижня у кропивницький інформаційно-творчий простір Krop:Hub завітав сучасний український письменник, відомий як автор історичного роману “Червоний”, Андрій Кокотюха. На зустрічі з містянами він розповів про новий фільм за його книгою, ситуацію з найбільш і найменш популярними жанрами в Україні, а також про патриотизм без пафосу. 
     
     
    Свій виступ пан Андрій розпочав із розповіді про новий фільм за романом “Червоний. Без лінії фронту”. За його словами, кінострічка має вийти у серпні 2020-го року. Присутнім автор показав частину робочої версії фільму. Він також зазначив, що разом із командою планують зробити цілий Всесвіт Червоного. 
     
    — На мою думку, роман “Червоний” задав тенденцію до патріотичної літератури та кіна. В Америці цей сегмент займають комікси: капітан Америка, Диво-жінка та інші. А у нас значення “патріотичне” сприймають дивно, бо для багатьох — це вишиванка та консерватизм. Я ж вважаю, що основна задача — щоб книга чи фільм подобались українцям та людям за кордоном. А це може бути і патріотичний фільм жахів, чому б і ні. За всі роки існування українського кіно лише з 2014 року почали з‘являтись україномовні фільми, які розповідають нам нашу історію. Зараз це вже системна робота. Патріотизм без пафосу — думаю, саме тому “Червоний” знайшов відгук у читачів і глядачів, — розповів письменник. 
     
     
    Андрій Кокотюха розповів кропивничанам про ту літературу, яка на його думку найпопулярніша в Україні — історична та дитяча — та найменш читабельну — сучасні прозові твори:
     
    — За невеликими винятками інтерес до історичного кіно буває — каси збирають від двох з половиною до восьми мільйона гривень. А коли ми хочемо читати або дивитися фільм про сучасне, то починаємо вимірювати наше сьогодення новинами. Якщо знімати документальне кіно про теперішній час, то поки його випустять, пройде рік-два від описаних подій. З книгою те саме. Автор пише, що йому болить сьогодні: реагує, інтерпретує, передає у видавництво. Книга виходить через рік після її написання. Актуальність втрачена. Зараз стрімкий інформаційний потік. Натомість історія — це те, у чому ми вже не живемо; а також це можливість переосмислити та подумати над деякими явищами.
     
    Письменник також зазначає, що у глобальному сенсі проблем суспільства нічого не змінилося, крім сучасних технологій. 
     
    По суті, ми живемо так само, як і раніше, лише з мобільними телефонами у руках. Наприклад, в одному з моїх романів пишу: раніше питну воду розвозили спеціальні водовози. Бо існувала проблема низької якості води. Зараз те саме: ми замовляємо ту саму питну воду додому у бутлях. Часи змінюються, а життєві ситуації — ні. Мені здається, ось чому зараз є попит на історичну літературу, — прокоментував пан Андрій. 
     
    На захід завітало більше двадцяти кропивничан. Протягом дня Андрій Кокотюха також зустрівся з кропивницькими школярами.
     
     
    Довідково: Письменник народився у місті Ніжині, в родині зварювальника і медичної сестри. Перший художній твір написав у сім років. Хоча власне художні якості цього твору досі ніким не оцінені. До 12 років читав і писав лише казки.
    Мріяв стати бібліотекарем. Працював збиральником меблів, різноробом та муляром на будівництві. Але закінчив факультет журналістики Київського університету імені Тараса Шевченка.
     
    Перше оповідання опубліковане 1987 року. У 1991 році написав повість «Шлюбні ігрища жаб», яка, через брак інших зразків прози, отримала в 1995 році нагороду видавництва «Смолоскип». Після виходу окремою книжкою в 1996 році повість стала називатися «романом», отримала позитивну оцінку від батьків та друзів автора, і широкий негативний розголос у пресі. Завдяки цій публікації Андрій Кокотюха відразу став одним з відомих сучасних українських письменників. 
     
    Від 1998 року по теперішній час як сценарист співпрацює з Національною студією імені Довженка, українськими продакшн-студіями, провідними українськими телеканалами. В активі — 10 сценаріїв повнометражних стрічок та телесеріалів, доведених до стадії готовності. Частина з них розміщена на сайті «Сценарна майстерня». Спеціалізація — гостросюжетні драми, історичне кіно, пригодницькі та детективні фільми, бойовики.
     
    Від 2000-го року — постійний учасник Всеукраїнського конкурсу романів, сценаріїв та п’єс «Коронація слова».
    У 2012 році отримав спеціальну відзнаку «За кращий історико-патріотичний твір» на «Коронації слова». Рукопис під назвою «Червоний» виданий книгою того ж року. Того ж року разом із 25 колегами отримує відзнаку «Золотий письменник України» — як автор, чий сукупний тираж перейшов позначку 200 тисяч примірників.
     
    Летиція Курята