Кіровоградщина: Порятунок необхідний або, Наскільки цінна “Олександрійська Венера” (ФОТО)

  • 7 бер. 2020 09:14
  • 1413
    • Новина Кіровоградщина: Порятунок необхідний або, Наскільки цінна “Олександрійська Венера” (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький
     
    Названа у народі скульптура “Олександрійська Венера” або “Дівчина” привернула до себе неабияку увагу. Адже лише за місяць, після журналістських матеріалів і постів у Facebook з’явилося розуміння цінності та необхідності у дослідженні статуї. Так, четвертого березня спеціальна група з Кропивницького вирушила в Олександрію, щоб спробувати розібратись в історії скульптури. Директорка обласного художнього музею Тетяна Ткаченко впевнена, що рятувати статую необхідно і вона однозначно цінна. 
     
     
    Розбита скульптура виготовлена з мармуру, скоріше за все, наприкінці ХІХ століття. Ймовірно, ця статуя — зображення грецької богині Деметри (у римській міфології богиня Церера). За словами пані Тетяни, іншої науково підтвердженої інформації, поки що, немає. 
     
    — Ми — музейники — науковці, тому не любимо поширювати легенди. Через фактори дощу, снігу, морозів і вітру важко точно сказати, до якого конкретно періоду часу вона належить тощо. Скульптура зображує жінку, яка тримає колоски. Цінність для міста вона точно відіграє, як мінімум, своєю історією, — прокоментувала Тетяна Ткаченко. 
     
    Члени спецгрупи вияснили, що в Олександрії історія цієї скульптури починається з міської лікарні, на території якої вона стояла. Згодом їй відбили голову. Художник Анатолій Шурдук прикріпив голову до тулуба, а “Дівчину” встановили у центрі фонтану на території колишнього БК Олександрійського електромеханічного заводу, де її і розбили на декілька частин. 
     
    Фахівці також радять узяти статую на облік, провести науково-дослідницькі та реставраційні роботи, а потім показати її містянам. Наприклад, у фойє Палацу Культури в Олександрії. 
     
    — Реставратори спеціальним методом зможуть дізнатися нові факти про скульптуру. Насправді, поки відбудеться ця процедура, не обов’язково тримати її у шафі, так би мовити. Багато відомих музеїв у світі роблять так: поки чекають реставрації експонату, кладуть у скляний куб або роблять з нього таку-собі постанову. Так і містяни зможуть познайомитись із скульптурою, — наголосила пані Тетяна. 
     
     
    Краєзнавець Валерій Жванко, з публікації якого і почався власне порятунок “Дівчини”, сподівається, що із скульптурою все буде добре. Разом із тим має певні сумніви:
     
    — Але не впевнений, що все вже стало добре. З досвіду знаю, що буде намагання "відіграти” ситуацію назад. Влада не любить визнавати помилки. Вдячний справжнім фахівцям і спеціалістам з Кропивницького, які витратили свій час, щоб провести експертну оцінку скульптури. Щиро дякую всім причетним та небайдужим людям, журналістам та громадським активістам, які долучилися до обговорення проблеми. Рухаємося далі. Нас чекають нові проекти. 
     
    Нагадаємо, у січні на своїй сторінці у Facebook Валерій Жванко написав пост, в якому розповів історію “виникнення” скульптури в Олександрії. А також те, що вона лежить на вулиці, а місцевий Будинок Культури не реагує на цю ситуацію.