Сергій Тарасов: Посада консула у Кропивницькому і області – це відповідальність

  • 5 бер. 2020 09:00
  • 2215
    • Новина Сергій Тарасов: Посада консула у Кропивницькому і області – це відповідальність Ранкове місто. Кропивницький
     
    Невдовзі у Кропивницькому відкриється Почесне консульство Литовської Республіки. Це вже тринадцятий дипломатичний офіс, який з’явиться в рамках співдружності двох країн на території України. Найчастіше право стати Почесним консулом надається людям, котрі мають великий вплив на розвиток регіону та держави.
     
    Як нам стало відомо, обов’язки Почесного консула в нашому місті та у Кіровоградській області виконуватиме Сергій Тарасов – відомий український підприємець і меценат, засновник агрохолдингу "АЙ ЕНД ЮГРУП ЮКРЕЙН". 
     
    Про те, як став другом Литви та чим займатиметься на посаді Почесного консула Литовської Республіки, Сергій Тарасов розповів в ексклюзивному інтерв’ю нашому виданню.
     
    – Сергію Дмитровичу, що привело вас до прийняття такого рішення?
     
    – Перш за все, такі серйозні рішення не приймаються зопалу. Їм передує серйозна робота, яка триває роками. Першим кроком для мене стали відвідини Вільнюса у 2016 році з нагоди 25-річчя відновлення незалежності Литви. 
     
    Я й раніше багато бував у цій країні, товаришую з багатьма литовськими підприємцями, політиками. Однак тоді вперше став спонсором грандіозного заходу, на який прибула представницька делегація з України  в складі першого президента Леоніда Кравчука, співачки Оксани Білозір, переможниці "Євробачення" Джамали та журналістів. 
     
    В урочистостях брали участь литовський політик Емануеліс Зінгеріс, депутати Верховної ради України та Європарламенту і багато іноземних гостей. У тому числі перший голова Верховної ради незалежної Білорусі Станіслав Шушкевич, Ця подія співпала з 25-річчям української Незалежності, що зближувало наші народи ще більше. Після участі у цьому заході багато хто почав мене вважати другом Литви. 
     
    А вже 18 лютого нинішнього року на урочистій церемонії у Міністерстві закордонних справ України мені вручили консульську екзекватуру – документ, який дає "добро" на виконання обов’язків Почесного консула Литовської Республіки в місті Кропивницькому та Кіровоградській області. 
     
    – Вас не лякає те, що ви – тринадцятий Почесний консул Литовської Республіки в Україні? Адже з цією цифрою пов’язано багато упереджень.
      
    – Не бачу в цьому нічого особливого. Число як число. Напроти – я дивлюся на цю цифру, як на те, що вже більше ніж у половини областей Україні відкрито консульство Литви. А це ніщо інше, як свідчення того, що відносини між нашими країнами розвиваються впевнено та потужно. І бачу в цьому великі можливості для обох наших країн.
     
    – Що для вас означає нова посада і як плануєте організувати роботу консульства?
     
    – Насамперед, це велика відповідальність. Радий, що зможу бути корисним і українцям, і литовцям, а також безпосередньо впливати на розвиток співпраці наших країн, а особливо їх бізнес-середовища. 
     
    Мене часто запрошують на заходи до Посольства Литовської Республіки в Україні та Литовсько-Української бізнес-асоціації. Тому я постійно знаходжуся у тісному контакті з литовською владою та бізнесом. Почесне консульств має стати ефективною площадкою  для обміну ідеями і досвідом, а також створення можливостей для нашого бізнесу.
     
    Тож сподіваюся, відкриття Почесного консульства не просто зміцнить економічні та культурні зв’язки між Литвою та Україною, а й реально допоможе розвитку бізнес-клімату Кіровоградщини. Особливо з огляду на те, що в Україні вже майже два роки в повному обсязі діє Угода про асоціацію з Європейським Союзом, що відкриває для бізнесу неабиякі можливості. 
    До речі, одним із перших мене привітав із призначенням власник галереї "Єлисаветград" Микола Цуканов. Мені до вподоби започаткований ним всеукраїнський конкурс "Щаслива дитина – квітуча Україна", який я охоче підтримую як меценат. Думаю, що малюнки українських школярів можна повезти до Литви. Передусім, я хочу влаштувати культурні й бізнесові обміни між Литвою та Україною, які б збагатили обидві сторони та відкрили нові можливості для співпраці.
     
    – Що ви в першу чергу маєте на увазі, коли говорите про можливості?
     
    – Можливості сучасного бізнесу, в першу чергу. Світ такий динамічний, тісний та неочікуваний, що сучасні проекти народжуються інколи там, де їх навіть ніхто не чекає! Більше того, об’єднання зусиль, досвіду та технологій здатне створити нові можливості для бізнесменів різних країн, ринків і напрямків.
     
    Світ вже давно став відкритим та дуже маленьким, так би мовити. І я бачу величезні можливості для того, щоб зробити співпрацю бізнесменів нашого регіону з їх колегами з сучасної європейської держави більш реальною і  доступною, корисною та вигідною. 
     
    Людмила Макей