Михайло Громовий: що відомо про колишнього очільника ОДА?

  • 3 бер. 2020 09:23
  • 2653
    • Новина Михайло Громовий: що відомо про колишнього очільника ОДА? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Вчора, 2 березня, від двостороннього запалення легень помер колишній голова Кіровоградської обласної державної адміністрації Михайло Пилипович Громовий. Редакція “Утреннего города” вирішила зібрати інформацію про те, ким був і що відомо про пана Михайла. 
     
    Народився Михайло Громовий 20 липня 1940 року у Червоній Кам’янці Олександрійського району. 
    За спеціальністю він був агрономом, закінчив Одеський сільськогосподарський інститут у 1970 році.
     
    Навчаючись в університеті, пан Михайло працював головним агрономом колгоспу імені Куйбишева у Світловодському районі. 
    З 1961 по 1964 роках служив в армії. У вересні 1964 року став головним агрономом колгоспу “Радянська Україна” Олесандрійського району. З серпня 1965 по вересень 1973 років працював на комсомольській роботі. З червня 1975 по липень 1982 — на партійній. З липня 1982 по лютий 1988 став першим заступником голови виконкому Кіровоградської обласної Ради народних депутатів та головою агропромислового комплексу області. З лютого 1988 по вересень 1996 був генеральним директором асоціації “Кіровоградцукор”.
     
    У вересні 1996 року Михайло Громовий став головою Кіровоградської обласної державної адміністрації. Фактично він став першим конституційним головою ОДА, бо лише влітку того року затвердили Конституцію України. На місцевому рівні перед очільником ОДА стояло першочергове завдання — ліквідувати борги по зарплатам.
    Після звільнення  у жовтні 1998 року його призначили радником Президента України Леоніда Кучми. 
    У вересні 2000 року його нагородили Почесною грамотою КМ України. 
     
    П’ять років тому в інтерв’ю із Валерієм М’ятовичем Микола Громовий сказав, що не зважаючи на великий професійний шлях, своє минуле оцінює з позиції, де був найкориснішим для людей:
     
    — Гадаю, найкориснішим був, коли працював першим секретарем Олександрійського райкому комсомолу, другим секретарем обкому комсомолу, секретарем, другим і першим секретарем Знам‘янського міськкому партії. Були ідеї, велике бажання їх втілювати у життя. І багато вдавалося зробити. Скажімо, коли я почав працювати у Знам‘янці секретарем міськкому партії, там найбільшою проблемою було опалення, місто взимку буквально замерзало. Ситуацію треба було змінювати, і ця непроста місія випала мені. Підведели газ, проклали десятки кілометрів тепломереж, побудували сучасну котельню. Я часто виконував обов’язки і виконроба, й експедитора. Необхідні матеріали доводилося шукати, де завгодно, виручали особисті знайомства з потрібними людьми. Наприклад, із земляком, майбутнім міністром Лубенцем. Коли запустили в експлуатацію котельню, Знам‘янка почала стрімко змінюватися, жити в ній стало комфортніше й веселіше. До слова, весь час, поки будувалася котельна, я мешкав із родиною у звичайному будинку, тобто ми мерзли, як і решта людей. Переселилися в будинок для партпрацівників, коли всім стало тепло. 
     
    Редакція “Утреннего города” співчуває рідним і близьким Михайла Громового. 
     
    Летиція Курята
     
    Фото з журналу PERSONA