Кому і навіщо потрібно добровільно сплачувати єдиний соціальний внесок

  • 2 бер. 2020 13:35
  • 1199
    • Новина Кому і навіщо потрібно добровільно сплачувати єдиний соціальний внесок Ранкове місто. Кропивницький
     
    Страховий стаж – це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачено страхові внески в сумі, не меншій за мінімальний страховий внесок.
     
    Громадяни, які у певні періоди не належали до категорії застрахованих осіб, тобто з якихось причин офіційно не працювали, мають право укласти договір про одноразову сплату у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування (за попередні періоди) або договор про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування (на майбутній період), щоб у майбутньому мати змогу отримувати пенсійні виплати. Такий договір можна укласти не менше ніж на рік.
     
    Питання та умови укладання договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування врегульоване статтею 10 Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та Інструкцією про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449.
     
    Заява та необхідні документи подаються до податкового органу за місцем проживання.
     
    З особою, яка подала заяву, після перевірки викладених у ній відомостей, у строк не пізніше ніж 30 календарних днів з дня отримання заяви укладається договір за обраним видом.
     
    Договір про добровільну участь набирає чинності з дня його підписання.
     
     
    Громадяни самостійно для себе визначають період, за який мають можливість укласти договір про добровільну участь та сплатити страхові внески. Разом з тим, місячний розмір страхових внесків не може бути меншим за мінімальний страховий внесок (на сьогодні 1039,06 грн.) та розраховується виходячи з мінімальної заробітної плати, діючої на день укладання договору (з 01.01.2020 мінімальна заробітна плата складає 4723,00 грн.). Для договорів про одноразову сплату за попередні періоди – сума складатиме вдвічі більше (мінімальний страховий внесок на місяць помножений на коефіцієнт 2). Одноразова сплата єдиного внеску здійснюється однією сумою за весь період.
     
    Заступник начальника О.РОМАНЧЕНКО
    головного управління
    Пенсійного фонду України
    в Кіровоградській області