У Кропивницькому відкриється виставка творів килимарства "Весна – кохання – життя"

  • 2 бер. 2020 18:00
  • 1094
    • Новина У Кропивницькому відкриється виставка творів килимарства «Весна – кохання – життя» Ранкове місто. Кропивницький
     
    3 березня, у вівторок, о 12-00 год. в художньо-меморіальному музеї Осмьоркіна відкриється персональна виставка творів килимарства заслуженого майстра народної творчості України Олександри Пренко "Весна – кохання – життя" із серії "Лауреати обласної премії в галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка.
     
    На нинішній персональній виставці презентується майже 30 творів в техніці килимарства з авторського зібрання та музейних фондів – гобелени, килими та площинні ляльки із серій: "Народи світу", "Український стрій", "Історія людства" 1994-2020 років виконання. Своєю творчістю мисткиня впроваджує традиції українського килимарства в сучасний життєвий простір. 
    Своєрідним приємним сюрпризом для відвідувачів виставки є представлені мініатюрні твори Олександри Пренко "Янголи" та "Метелики щастя", які можна придбати.
     
     
    Олександра Іванівна Пренко - Заслужений майстер народної творчості України (2009).
    Член Національної Спілки майстрів народного мистецтва України (2009).
    Лауреат обласної премії в галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка в номінації "декоративно-прикладне мистецтво" (2013).
    Відмінник освіти України (2000).
    Координатор Кіровоградського обласного осередку Національної Спілки майстрів народного мистецтва України.
    Закінчила Дагестанське художнє училище ім. М.А.Джемала, м. Махачкала, Росія (1986), за фахом "художник-майстер з килимарства". У 1990 році приїхала в Кіровоград (нині Кропивницький). Багато років була керівником народного художнього колективу студії "Килимарство" обласного центру дитячої та юнацької творчості. Нині веде гурток "Килимарство" центру естетичного виховання "Росток" НВО "Мрія".
    Учасник обласних, всеукраїнських та міжнародних виставок, фестивалів та конкурсів декоративно-прикладного мистецтва. Твори знаходяться в художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна, обласних художньому та краєзнавчому музеях в Кропивницькому, в приватних колекціях в Україні та за кордоном. За технологічну розробку творів ужиткового мистецтва "Килимова лялька" (об’ємна та площинна) у 2005 році отримала Свідоцтво про авторське право Державного департаменту інтелектуальної власності Міністерства освіти і науки України.
     
     
     
    Адреса: м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка (Дворцова), 89
    тел. (0522) 32 02 33