2 березня починається найсуворіший і найбільш значимий піст року

  • 1 бер. 2020 18:30
  • 1655
    • Новина 2 березня починається найсуворіший і найбільш значимий піст року Ранкове місто. Кропивницький
     
    Великий піст – це найсуворіший і найбільш значимий піст року. Дата початку Великого посту залежить від святкування головної події в церковному календарі – Великодня, яка є святом зі змінною датою. 
     
    Великий піст починається рівно за сім тижнів до Великодня. І, оскільки, у 2020 році православний Великдень припадає на неділю, 19 квітня, значить, Великий піст починається в понеділок, 2 березня.
     
    Великий піст закінчується в суботу, 18 квітня, напередодні Великодня. Триває Великий піст 2020 стільки ж, скільки і Різдвяний піст – 40 днів.
     
    Це найсерйозніший пост, протягом якого віруючі проводять час в молитвах і роздумах над життям, а також займаються духовним і фізичним очищенням, обмежуючи себе в їжі, розвагах, правилах поведінки.
     
    Піст – це повна відмова від м'яса, м'ясних продуктів, яєць, молока і молочних продуктів. Крім того, під час багатьох днів Великого посту не можна вживати рибу, олію та варену їжу. У такі дні дозволено лише сироїдіння.
     
    Згідно з церковним Статутом, перша і остання тижня Великого посту – найсуворіші. Також є дні, коли ті, хто постять, нічого не їдять.
     

    Отже, що можна їсти кожного з днів тижня Великого посту 2020 – календар харчування:

    Понеділок, середа, п'ятниця – дозволено сухоїдіння: хліб, сирі та солоні овочі, зелень, фрукти, сухофрукти, горіхи, мед, а з пиття дозволені відвари або настої з трав, фруктів і ягід, квас.
     
    Вівторок, четвер – можна вживати в їжу гаряче, тобто їжу, яка пройшла теплову обробку, варену і печену, але без олії.
     
    Субота, неділя , а також у святкові дні дозволена їжа з рослинним маслом і вино.
     
    7 квітня святкується Благовіщення Пресвятої Богородиці, і в цей день можна їсти гарячу їжу з рослинною олією, вино і рибу.
     
    11 квітня – Лазарева субота, коли також дозволено вживання рибної ікри.
     
    12 квітня , у Вербну неділю можна їсти рибу.
     
    17 квітня , Страсна п'ятниця – в цей день не можна нічого їсти.
     
    Щоб під час Великого посту не нашкодити своєму здоров'ю, намагайтеся скласти повноцінне, різноманітне і правильне харчування. Також, перед тим як починати постити, проконсультуйтеся з лікарем і порадьтеся з духовним наставником.