В Україні не зареєстровано жодного випадку захворювання на коронавірус

  • 28 лют. 2020 18:03
  • 557
    • Новина В Україні не зареєстровано жодного випадку захворювання на коронавірус Ранкове місто. Кропивницький
     
    Дослідження на коронавірусну інфекцію по раніше відібраних зразках завершились — всі результати негативні.
     
    Про це пише Урядовий портал
     
    В Україні не зареєстровано жодного випадку захворювання на коронавірус, країна продовжує залишатися країною вільною від циркуляції даної інфекції. Про це під час брифінгу повідомив заступник Міністра охорони здоров’я, Головний санітарно-епідеміологічний лікар України Віктор Ляшко. 
     
    - Система охорони здоров’я готова до всіх можливих сценаріїв. На сьогодні маємо 2,5 тисячі інфекційних боксів, які розташовані в інфекційних відділеннях. Це перші приміщення, в які будуть ізолювати ймовірних хворих. Крім цього, в країні наявні 12,5 тисяч ліжок в інфекційних лікарнях, — сказав Віктор Ляшко.
     
    В Україні також є закуплені в Німеччині Центром громадського здоров’я тест-системи для виявлення коронавірусу, ВООЗ передано 30 тест-систем на 3 тисячі досліджень і вже зареєстровані вітчизняні тест-системи. Крім того 10 березня очікується надходження швидких тестів на коронавірусну інфекцію, які можна використовувати поза межами лабораторій. 
     
    Вже розпочалися навчання медичного персоналу. Зокрема, сьогодні на базі Олександрівської лікарні в Києві проходять тренінги щодо правил госпіталізації можливих хворих для бригад екстреної медичної допомоги та епідеміологів та інфекціоністів. 
     
    Другий день представники ВООЗ проводять навчання для епідеміологів і вірусологів з усієї країни з питань діагностики, правильність збирання зразків, госпіталізації тощо. Віктор Ляшко наголосив, що подібні навчання проходитимуть на території всієї країни.
     
    - Ми перевели систему охорони здоров’я в найвищий режим готовності. Водночас ми вживаємо максимум заходів, щоб інфекція не потрапила на територію України. І один з цих заходів — температурний скринінг на найбільших пунктах пропуску та в найбільших міжнародних аеропортах країни, — підкреслив заступник Міністра.
     
    За його словами, щодня епідеміологи вимірюють температуру тіла 75-80 тис. людей, які перетинають український кордон. 
     
    Віктор Ляшко також закликав всіх користуватися перевіреною інформацією з офіційних джерел: 
     
    — Міністерство охорони здоров’я — https://moz.gov.ua 
     
    — Центр громадського здоров’я України — https://www.phc.org.ua
     
    — Всесвітня організація охорони здоров’я — https://www.who.int
     
    — Кабінет міністрів України — https://www.kmu.gov.ua.
     
    — 15-45 — безкоштовна гаряча лінія Кабінету Міністрів України за номером 15-45, де можна отримати відповіді на всі запитання, що цікавлять. 
     
    Головний санітарно-епідеміологічний лікар України також анонсував запуск окремого онлайн-ресурсу, що міститиме всю інформацію стосовно коронавірусу та ситуації в Україні. До кінця дня банер з’явиться на сайті Кабінету Міністрів.