У Кропивницькому діятимуть нові правила обрізки: більше жодних стовбурів замість дерев

  • 26 лют. 2020 13:57
  • 1078
    • Новина У Кропивницькому діятимуть нові правила обрізки: більше жодних стовбурів замість дерев Ранкове місто. Кропивницький
     
    У Кропивницькому робоча група затвердила власні правила обрізки дерев для нашого міста. Весь проєкт загалом містить 21 пункт. Найважливішим з них є заборона так званої омолоджувальної обрізки, під час якої прибирають усі гілки, лишаючи лише стовбур.
     
    За новими правилами, не можна буде більше зрізати понад 30% крони дерева. Окрім того, спеціальні працівники нині будуть зобов’язані враховувати побажання мешканців міста, які звернулися до них по допомогу щодо видалення сухих та аварійних гілок.
     
    Також усі дерева із раннім сокорухом тепер обрізатимуть восени, а ось аварійні дерева можна обрізати незалежно від пори року. До того ж нові правила передбачають покарання за порушення згідно з чинним законодавством України. У підсумку члени комісії погодили проєкт розроблених правил і він ляже в основу майбутнього регуляторного акта. А юридичному управлінню доручили опрацювати механізм, яким чином нові правила можна оперативно ввести в дію.
     
    За словами екоактивістки Надії Паливоди, нові правила були створені на основі вже затверджених міською радою Дніпра. Свої правила впроваджують активісти і з кількох інших обласних центрів України, серед яких Львів. Також вона розповіла, що дерева в містах охороняються законом, адже це об’єкти благоустрою. Тому їхнє пошкодження – це адміністративна відповідальність і штраф.
     
    – Кілька років у Кропивницькому, як і по всій Україні, комунальники нещадно різали дерева «до стовпа», переконуючи, що «воно ж відросте». Та ось минуло кілька років, і ми на власні очі побачили, що значна частина із цих скалічених дерев уже повсихала, а ті, які ще живі, просто загнивають. Справа в тому, що в дерева не можна зрізати всю крону – адже саме завдяки листю воно отримує живлення в процесі фотосинтезу. Якщо дерево залишити без крони – це те саме, що людину залишити без шлунка, вона не зможе отимувати поживні речовини, ослабне і захворіє від голоду, – стверджує Надія Паливода.
     
    Під час засідання робочої групи депутат міської ради Олег Краснокутський звернув увагу на те, що на Новомиколаївці мешканці вже четвертий рік просять, аби там видалили дві тополі. Управляючий будинком, біля якого ростуть ці дерева, запевнив, що через них у місцевих жителів з’явилась алергія на тополиний пух. Окрім того, невирішеним лишається питання стосовно дерев по вулиці Добровольського, які перебувають в аварійному стані. Голова робочої групи Олександр Вергун у свою чергу запевнив, що ці питання будуть вирішені.
     
    За матеріалами сайту міської ради Кропивницького
     
    Нік Шендеровський