Чи святкують Масляну кропивничани — традиції та символи свята

  • 24 лют. 2020 10:11
  • 2076
    • Новина Чи святкують Масляну кропивничани — традиції та символи свята Ранкове місто. Кропивницький
     
    Одне з найстаріших свят слов’янських народів, під час якого можна їсти та гуляти цілий тиждень, — це Масляна. Цього року Масниця розпочалася 24 лютого, а завершиться першого березня. Саме свято символізує прихід весни. А у цей період прийнято готуватись: як духовно, так і фізично, до Великого посту напередодні Великодня.
     
     
    Коротка історія свята
     
    У дохристиянську пору Масляниця була символом весняного рівнодення. Люди, які жили за сонячним календарем, зустрічали новий рік. З XVI століття на території Русі з’явилося церковне свято — Сирна седмиця або М’ясопуст. Його відзначали за тиждень до Великого посту. Люди мали відмовитися від спокус, пробачити всі образи та навести лад у своєму тілі, душі та будинку. У крайній тиждень перед постом не можна вживати м’ясо, проте ці заборони не діють на рибу та молочні продукти. Головний символ свята — млинці з маслом. Тому в народі свято Сирна седмиця назвали Масляною.
     
     
    Як святкують Масницю кропивничани?
     
    Журналісти “Первой городской” провели соцопитування у найбільших місцевих групах у Facebook “Кіровоград UA” і “Кропивницький Live” та дізналися про ставлення кропивничан до Масляниці. Всього взяло участь 96 учасників. За результатами опитування, більшість не бачить сенсу у святкуванні, натомість частина кропивничан – таки влаштовує гуляння заради смачних млинців та компанії рідних. Лише 1% серед опитаних протягом тижня готуються до Великого посту.
     
    Крім домашнього святкування у Кропивницькому протягом тижня відбуватимуться тематичні заходи. Наприклад, директорка міжнародного благодійного фонду “Янгол життя” Ольга Присяжнюк прокоментувала допис:
     
    — Ми плануємо благодійний продаж млинців, що допомагати онкохворим дітям Кіровоградської області.
     
     
    Що прийнято робити на Масляну?
     
    За традицією, крім приготування смачних страв, кожен має навести лад у своїй оселі. Таким чином, людина готує себе до духовного очищення.
     
    Протягом тижня господарі мають приймати вдома друзів та рідних, щоб разом відгуляти свято.
     
    А на Прощену неділю прийнято просити вибачення у близьких людей і тих, кого образили, щоб очистити душу перед постом.
     
     
    Основні страви на святкування
     
    Символ Масляної — круглі млинці, які символізують Сонце. Їх подають із солоними чи солодкими начинками. Готують також пироги, оладки, вареники, булочки, сирники, пончики й іншу випічку. В останній день свята, на Прощену неділю, головною стравою має бути яєчня.
     
    Прикмети на Масляну
     
    Першим млинцем, який спекли на Масляну, прийнято поминати покійних. Замішувати тісто потрібно мовчки з думки про людей, яких немає поруч. А сам млинець необхідно віддати пташці, яка полетить.
     
    Вважають, якщо млинці на Масницю пишні та гарно печуться, то весь рік буде хорошим. Натомість ті, які будуть без форми або занадто тонкі чи товсті, пророкують негаразди та проблеми.
     
    Якщо у домі приготують високу гірку млинців — це до заможності, а низьку — до неврожаю.
     
    Якщо холодно на Масляну, то літо буде теплим, а як дощить – осінь буде багатою на гриби.
     
    Летиція Курята