Кропивницький: Велика Виска презентує свою історію (ФОТО)

  • 23 лют. 2020 16:12
  • 4008
    • Новина Кропивницький: Велика Виска презентує свою історію (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький
     
    21 лютого у Кропивницькому інженерному коледжі  вихідцям з села Велика Виска, що на Кіровоградщині, представили книгу про історію села. 
     
    Близько сотні земляків зібралися у коледжі не випадково, адже його директор - Микола Сторожук - теж вихідець з Великої Виски, який, користуючись нагодою, розповів присутнім про історію учбового закладу і перспективи студентів, які тут навчаються. 
     
     
    Село розташоване на річці Велика Вись в тридцяти кілометрах від Кропивницького і на сьогоднішній день має дві тисячі населення. Багато селян завжди переїздило до обласного центру, тож у місті зараз проживає чималенька діаспора з Великої Виски.
     
     
     
    Ініціатором створення історичної книги про Велику Виску була місцева активістка Тетяна Бердник, яка працює у сільській школі і створила у ній місцевий музей "Світлиця". Тетяна Миколаївна давно збирає інформацію і фото своїх односельців, а також предмети народного побуту, таким чином потрохи досліджуючи історію своєї малої батьківщини.
     
    Тож протягом багатьох років у пані Тетяни назрівала ідея видати книгу про рідне село, і вона звернулася до історика Бориса Шевченка, який погодився на громадських засадах дослідити інформацію про походження і розвиток населеного пункту. Протягом двох років співробітник обласного агентства "Книга Памяті України" і обласного краєзнавчого музею Борис Шевченко працював у архівах, і врешті-решт за кошти сім’ї Бердників у світ вийшла книга "Велика Виска та її околиці. Історія від найдавніших часів до сучасності".
     
     
     
    Книга є узагальненим науково-документальним дослідженням з історії села від найдавніших часів до сучасності. На передній обкладинці розміщено фрагмент карти 1759 року і зображення рядового Молдавського гусарського полку. Важливість цього проєкту полягає в тому, що подібного дослідження історії  села до Бориса Шевченка ще ніхто не робив, та й історія околиць теж мало вивчена. Бракує й археологічних доказів, тому що археологи не досліджували територію Маловисківського району.
     
     
    Після короткого екскурсу в історію виникнення села земляки ділилися своїми знаннями і розповідями прадідів про Велику Виску.
     
    Виявляється, у великовисківській школі навчався на той час майбутній письменник Леонід Тендюк з сусіднього села Володимірівка, якого ще називають "великовисківський Джек Лондон". Поет і письменник писав пригодницькі романи і повісті, його фантастичні розповіді надихали не одне покоління молоді.
     
    А разом з ним у сорокових роках вчився в цій самій школі і письменник, журналіст, публіцист, керівник Кіровоградського обласного літературного об'єднання «Степ» Віктор Погрібний з села Матусівка. 
     
    Приємно було зустріти серед земляків багатьох знайомих містян - це і директорка ЗОШ № 30, учасниця місцевого Майдану Наталя Вельгун, це і матір звільненого з полону моряка Романа Мокряка - Наталя Кравченко, адже дідусь Романа жив і працював вчителем у Великій Висці.
     
     
    Як пише у ФБ Наталя Вельгун: "Я сподіваюсь після прочитання книги задовольнити свій інтерес на питання: який відбиток на моєму селі лишив кожен історичний період, як це позначилося на формуванні національного складу, яку позицію займали односельчани у складні революційні роки нашого краю, першої та другої світової війн".
     
    Книга має 200 примірників, які великовищанці з радістю розкуповують і передають одні одним почитати.
     
    Тож односельці дуже дякували Борису Шевченку за його дослідження, а пані Тетяні - за її ідею і втілення такого важливого для громади Великої Виски задуму. Окрема подяка директору інженерного коледжу Миколі Сторожуку, який радо запросив своїх земляків на презентацію у величному залі навчального закладу. 
     
    Олена Скочко