Кропивницький: влада залишає хворих на туберкульоз напризволяще

  • 21 лют. 2020 17:00
  • 1827
    • Новина Кропивницький: влада залишає хворих на туберкульоз напризволяще Ранкове місто. Кропивницький
     
    У Кропивницькому протитуберкульозному диспансері в квітні скоротять півтори сотні місць, про це йдеться у відеосюжеті каналу Суспільне UA
     
    У Кропивницькому протитуберкульозному диспансері в квітні скоротять півтори сотні місць та фінансування на лікування хворих. Національна служба здоров'я пропонує фінансування вісім з половиною мільйонів гривень. Це, за словами головної лікарки диспансеру Галини Горенко, на п'ятдесят два мільйони менше, ніж тоірк. Каже, за минулий рік в області зареєстрували нових інфікованих на туберкульоз майже сім сотень людей, позаминулого року – на пів сотні менше.
     
    З 1 квітня у диспансері скоротять півтори сотні ліжко-місць з чотирьохсот, говорить головна лікарка диспансеру. Каже, через зменшення фінансування скорочуватимуть працівників. Скільки, ще не знає. "5 лютого цього року Кабінет міністрів України прийняв постанову № 65, в якій зазначено тариф на послугу – двадцять тисяч шістсот гривень за один випадок. Це ті гроші, за які ми маємо пролікувати пацієнта. Сюди включені медикаменти, харчування та заробітна плата співробітників".
     
    Додає: лікування одного хворого на туберкульоз триває від пів року до двох, в залежності від ускладнень хвороби.
     
    - Чутливий туберкульоз - сто тридцять п'ять тисяч один випадок. Якщо брати складний випадок - двадцять місяців лікування, більше шестиста тисяч. Звідки взялась цифра двадцять тисяч шістсот - не зрозуміло. Ми вважаємо, що це мало, і цього не вистачить.
     
    Двадцять тисяч шістсот гривень достатньо для лікування одного пацієнта, вважає начальник обласного департаменту охорони здоров'я Олег Рибальченко: 
     
    - Витрати на пацієнта досить високі за рахунок непрофільного утримання цих пацієнтів в закладах. Тому правильна організація потоків пацієнтів дозволить зберігати фінансовий ресурс, тратити його саме на пацієнта, а не на утримання персоналу, будівлі і всього іншого. Зміна фінансування пов'язана не з утриманням закладів охорони здоров'я, а закупівлею якісних послуг для пацієнта. Для пацієнта нічого не зміниться, тільки для персоналу, який має зосередитись на пацієнті в надані йому якісної послуги.
     
    На харчування одного пацієнта в день йде від сімдесяти до ста двадцяти п'яти гривень. За три місяці стаціонарного лікування – це майже дванадцять тисяч гривень на їжу, говорить Галина Горенко: 
     
    - У нас п'ятиразове харчування. Є м'ясо, є риба. Пацієнти звикли харчуватись як треба, бо туберкульоз - це інфекція, яка потребує не тільки лікування, а й гарного харчування. Ми не зможемо забезпечити таке харчування.
     
    Говорить, зі скороченим фінансуванням, хворих відправлятимуть на амбулаторне лікування та до сімейних лікарів, або проситимуть дофінансування з місцевого бюджету.
     
    Нагадаємо, 18 лютого відбулась акція біля олександрійського протитуберкульозного диспансеру проти закриття психіатричної лікарні та чотирьох диспансерів: наркологічного, онкологічного, шкірно-венерологічного та протитуберкульозного.