Олександру Жовні – 60: як письменника-земляка вітала літературна еліта Кіровоградщини (ФОТО)

  • 19 лют. 2020 12:13
  • 2018
    • Новина Олександру Жовні – 60: як письменника-земляка вітала літературна еліта Кіровоградщини (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький

    Учора в музеї Літературно-меморіальному музеї І. К. Карпенка-Карого міста Кропивницького зібрались літератори, видавці, журналісти та шанувальники творчості письменника-земляка Олександра Жовни з нагоди його 60-річчя. Про це повідомляє «Утренний город».

    Книги, численні фото, журнали з публікаціями письменника, рекламні кіноматеріали до його фільмів, дбайливо зібрані науковцями, відтворюють грані різнобічної обдарованості  митця. Копії малюнків, надані автором спеціально для виставки, знайомлять відвідувачів з портретами мешканців дитячого будинку для особливих діток. По закінченню Київського педінституту у вісімдесятих роках Жовна працював у такому закладі і спробував зобразити деяких вихованців. Олександр вважає, що в особливих діток нехай маленький розум, але велике серце.

     До самого початку заходу зберігалася інтрига: чи прибуде на відкриття виставки ювіляр? Олександр Юрійович зробив приємний сюрприз і з’явився в компанії відомої очільниці видавництва «Імекс -ЛТД» Тамари Саміляк.

     Директор музею Лариса Хосяінова  ознайомила гостей та учасників зустрічі - студентів музичного коледжу та шанувальників творчості митця - з виставкою. Разом переглянули відеороліки до останніх за часом фільмів Жовни, послухали його улюблені мелодії - музику Едуарда Артемьєва до кінофільмів «Раба любові», «Свій серед чужих, чужий серед своїх». Тамара Саміляк, у чиєму видавництві надруковано чотири книги  Олександра Жовни, розповіла, як їй працювалося з нашим знаменитим земляком і висловила надію на подальшу співпрацю. Студенти музичного коледжу разом із викладачемсвітової літератури та художньої культуриЛюдмилою Френчко, кропивницькі літератори активно спілкувалися  з гостем, ставили чимало запитань.

    На останок - автограф-сесія, спільні фото.

    До ювілею відомого прозаїка, кіносценариста, режисера музейні працівники презентували виставку "Партитура життя Олександра Жовни", до якої увійшли світлини, кадри з фільмів, афіші та архівні документи.

    Олександр Жовна залюбки підписував книги своїм шанувальникам та фотографувався з ними.

    Народився Олександр Жовна 15 лютого 1960 року в Новомиргороді на Кіровоградщині. Закінчив факультет дефектології Київського педагогічного інституту імені Горького та працював вихователем у дитячому будинку.

    Перші оповідання надрукував 1991 року у львівському часописі «Дзвін», згодом друкувався у часописах «Дніпро», «Донбас», «Україна», «Кур'єр Кривбасу», «Лель», «Вежа», «Степ» та інші. Твори Олександра Жовни друкувались у колективних збірниках «Квіти у темній кімнаті» та «Приватна колекція». Автор книг оповідань та повістей «Партитура на могильному камені», «Вдовушка», «Експеримент», «Маленьке життя».

    Його твори видані в Токіо та Нью-Йорку. Ім'я Олександра Жовни занесене до Української енциклопедії визначних особистостей ХХ століття.

    Письменник не раз виступав автором сценаріїв до фільмів, знятих за його творами. Всі вони – «Партитура на могильному камені», «Світла ніч» та «Секонд-хенд», вже побачили світ. У четвертому фільмі «Маленьке життя» Олександр Жовна дебютував ще й як режиссер-постановник та актор. Лауреат премій «У свічаді слова» Євгена Бачинського (США, 1996), «Благовіст» (1999).

    Олександр Жовна – лауреат і інших літературних премій, зокрема на Всеукраїнському конкурсі романів і кіносценаріїв «Коронація слова» 2000 року отримав диплом за кіносценарій «Дорога», 2001 року – за сценарій «Експеримент», 2003 року – за сценарій «Вдовушка». За його творами знято художні стрічки: «Партитура на могильному камені» (1996, режисер Ярослав Лупій), «Ніч світла» (2004, режисер Роман Балаян), «Секонд-хенд» (2005, режисер Ярослав Лупій), «Маленьке життя» (2007 рік, режисер Олександр Жовна).

    За вагомий внесок у вітчизняну літературу Олександр Жовна став ще й лауреатом премії імені Володимира Винниченка газети «Народне слово» (2008). Лауреат Обласної літературної премії ім. Є. Маланюка (2008), за книгу оповідань та повістей «Її тіло пахло зимовими яблуками» у номінації «Художня література».

    Його фільм «Милі мої українці» в 2016 році було номіновано на Шевченківську премію в номінації «Кінематографія».

    У 2019 році Олександр Жовна зняв за власним сценарієм фільм «Історія Лізи», в якому головні ролі зіграли актори з синдромом Дауна. Прем’єра картини відбулась на міжнародному кінофестивалі в Калькутті. 

     

    Читайте також: Режисера й письменника з Кіровоградщини звинуватили в жорстокому поводженні з тваринами (ВІДЕО)

     

    Фільм кропивницького письменника представляють на міжнародному фестивалі в Індії.