Кропивницький: Міська рада вимагає зменшити розмір грошової застави на виборах

  • 14 лют. 2020 19:20
  • 1780
    • Новина Кропивницький: Міська рада вимагає зменшити розмір грошової застави на виборах Ранкове місто. Кропивницький
     
     
    Сьогодні, 14 лютого 2020 року, під час сесії Міської ради м. Кропивницького до присутніх депутатів звернувся керівник фракції ВО "Свобода" Сергій Капітонов із зверненням до Президета України Володимира Зеленського щодо підтримки законопроекту № 2769 Про внесення змін до статті 225 виборчого кодексу України (щодо внесення грошової застави)".
    Вказаний законопроект зареєструвала політична партія ВО "Свобода", його підтримують народні депутати від Європейської солідарності, Голосу, деякі обранці від Слуги народу. 
     
    Восени цього року плануються вибори до місцевих рад. 1 січня 2020 року набрав чинності виборчий кодекс України, який ухвалила Верховна Рада.
     
    Грошова застава на виборах є своєрідним підтвердженням серйозності намірів учасників виборчого процесу та є попереджувальним механізмом, який має зменшити вплив на вибори технічних кандидатів, яких реєструють, щоб "відтягнути" чи взяти участь у розподілі місць у виборчіх комісіях.
     
    Депутат-націоналіст звернув увагу на те, що цього разу ВР збільшила у рази грошову заставу для кандидатів на місцевих виборах:  
     
    - Я вважаю неприйнятним збільшення грошової застави для кандидатів у міські голови з кількістю виборців більше 90 тисяч та виборчих списків партій до місцевих рад майже у 40 разів порівняно з місцевими виборами 2015 року. Як наслідок брати участь у виборах можуть лише ті партії і громадяни, які володіють достатньо великими грошима.
    Таким чином механізм грошової застави, встановлений новим Виборчим кодексом України (для кандидатів у міські голови та виборчих списків до місцевих рад) є дискримінаційним та таким, що порушує основоположні права громадян України - право бути кандидатом на виборах.
     
    Враховуючи вище зазначене, Міська рада м. Кропивницького висловлює свою підтримку законопроекту № 2769 "Про внесення змін до статті 225 виборчого кодексу України (щодо внесення грошової застави)", а саме - внести зміни до Виборчого кодексу, уніфікувавши (звести до єдиної єдиних нормативів)  підхід до розміру грошової застави для кандидатів у міські голови та встановивши розмір грошової застави у розмірі чотири мінімальні розміри заробітної плати за кожних 90 тисяч виборців та закликає вас ухвалити цей законопроект.
     
    У цивілізованих європейських країнах політичні партії змагаються між собою за право бути обраними своїми ідеями, програмами та своєю роботою, вважаю ганебним явищем той факт, що в нашій країні перед виборами змагаються між собою крупний бізнес та олігархи.
     
    Ухвалений законопроект дозволить відновити порушене Виборчим кодексом України право громадян бути обраним та встановити уніфікований підхід до визначення розміру грошової застави незалежно від типу виборців.
     
    У результаті голосування звернення підтримали  22 депутати. 
     
    Олена Скочко