У Кропивницькому вчилися візуалізувати свої плани та думки

  • 14 лют. 2020 18:04
  • 1228
    • Новина У Кропивницькому вчилися візуалізувати свої плани та думки Ранкове місто. Кропивницький
     
     
    Малювати, тобто візуалізувати свої плани та думки вчились представники восьми об’єднаних територіальних громад (ОТГ) Кіровоградщини на тренінгу від “Школи громадської активності”. Цей метод називається графічна фасилітація. В чому його суть і навіщо потрібен лідеру громади? Спробуємо розібратися й ми.  
     
     
    Що таке графічна фасилітація?
     
    Час від часу людям доводиться пояснювати складні речі простими словами. Для цього є спеціальні методи, один з таких – графічна фасилітація. Ці два, здавалося б, зовсім незрозумілих слова насправді є перекладом з англійської й означають «допомагати, полегшувати, сприяти» за допомогою «графіки» - тобто візуальних шаблонів. Адже наш розум краще сприймає й розуміє не хитромудрі слова, а прості символи та малюнки.
     
    Тож представники громадських організацій та ініціативних груп-партнерів Програми DOBRE – Маловисківська, Смолінська, Компаніївська, Новоукраїнська, Помічнянська, Дмитрівська, Новопразька, Бобринецька громади – вирішили самі опанувати цей спосіб, аби потім використовувати в своїй роботі.
     
     
    Навчала їх представниця херсонського громадського об’єднання “Нова генерація” Ольга Жукова. Вона показала, як зобразити основну ідею розповіді чи думки, коротко зафіксувати (замалювати) її на папері, а потім презентувати. За допомогою маркерів та олівців вона навчила створювати блок-схеми, емоції, символи й візуальну бібліотеку. 
      
    – Цей тренінг дав базу для подальшого навчання. За принципами покрокового пе-ремальовування різних рисунків зможу практикуватись у графіці та візуалізації. Зараз я часто організовую колективи, команди для вирішення різних проблем. Іншими словами, фасилітую. Тому бракує креативу, аби те все, щоговорять учасники чи те, що треба їм пояснити, якісно та захопливо зобразити. Сподіваюся практика малювання графіки та простих малюнків допоможе мені в цьому, – поділилася враженнями фасилітаторка й активістка “Агенції сталого розвитку “Хмарочос” Світлана Литвиненко.
     
     
    Навіщо це потрібно?
     
    Організаторка заходу та директорка “Агенції сталого розвитку “Хмарочос” Ірина Ткаченко розповідає, що графічна фасилітація як інструмент корисна для освітян, бізнесу, тренерів тощо. Адже люди зможуть пояснити такі складні речі як  децентралізація, проєктний менеджмент просто, привабливо та цікаво:
     
    – Ми хочемо, щоб представники громад посилили себе як особистісно, так і професійно. Бо що таке фасилітація? Це вміння організувати роботу у групі. А графічна – візуально доповнити процес. Це актуально для тих, хто працює з молоддю. Адже таке покоління треба не просто зацікавити, а й заохотити до подальших дій.
    Ірина Ткаченко додає, що такі тренінги – це також про розвиток громад. Адже представники ОТГ знайомляться між собою, діляться досвідом та втілюють його у себе вдома.
     
    – Один з успішних прикладів – мандрівний кіноклуб “Кіно там, де ти” у Бобринецькій громаді. Влітку щоп’ятниці показували тематичні фільми. Зараз вони бачать потреби своєї громади та у приміщенні проводять кіносеанси. Наприклад, перед показом американського фільму про собаку “Шлях додому” організатори разом із представниками влади, волонтерами розповіли про громадський бюджет, як створити притулок, навіщо потрібно стерилізувати безпритульних тварин тощо. Після цього громада зібралась і зробила все, про що говорили. А для цього потрібні були лише фільм і зацікавлені люди, – розповіла пані Ірина.
     
     
    Особистий інтерес
     
    – Реалізовуюся професійно. Для мене престижно мати договір з великою програмою DOBRE. Це про мотивацію, самореалізацію і про те, що ти щось можеш. Зміни завжди даються важко, проте не буває зручних реформ. Робота з людьми дуже важлива. Вони мають пройти шлях переосмислення: розуміти свої сильні сторони і розвивати їх. Коли мої контакти дають іншим людям, представляючи мене як активну кропивничанку, це трішки тішить себелюбство. Паралельно з тим, я – викладач і сама є прикладом для змін. Мені подобається, що зараз маю можливість щомісяця перераховувати гроші онкохворим дітям, стати меценатом для гарних проєктів. Мій чоловік Сергій уже давно став донором і стабільно здає кров. І разом з усім цим це зростання, допомога, розвиток себе, міста та країни, – поділилась Ірина Ткаченко.
     
    – Важливо, що я можу провокувати, впливати на зміни, які відбуваються у моєму та житті інших людей. Я вірю, що велика сума маленьких хороших справ з різними людьми комплексно творить масштабні зміни. Людина, яка живе у громаді і змогла стати більш активною, відповідальною, – вже не буде діяти так, як раніше. Бо незмінний процесзмін уже запустився. Ми своїми невеликими впливами на жителів громад ОТГ провокуємо стабільні глибокі зміни. А далі вони транслюють їх на своїх рідних, сусідів, колег, – розповів представник програми DOBRE й один з організаторів тренінгу Сергій Ткаченко.
     
    Довідково: Тренінг “Графічна фасилітація для громадських організацій та ініціативних груп” відбувся у рамках Школи громадської активності для ОТГ, що проводиться спілкою “Громадські ініціативи України” та Агенцією сталого розвитку «Хмарочос» в рамках проекту “Голос громади в місцевому самоврядуванні” програми USAID “Децентралізація приносить кращі результати та ефективність” (DOBRE).
     
    Летиція Курята