Топ-5 ініціатив Кіровоградщини, які можуть зробити її «Туристичною Меккою»

  • 13 лют. 2020 14:10
  • 1186
    • Новина Топ-5 ініціатив Кіровоградщини, які можуть зробити її «Туристичною Меккою» Ранкове місто. Кропивницький

    Топ-5 ініціатив Кіровоградщини, які можуть зробити її «Туристичною Меккою»

     

    У Кропивницькому працюють над створенням календаря подій в області. За словами заступниці голови Кіровоградської облдержадміністрації Тетяни Волинець, це мусить покращити туристичну галузь міста та області. У зв’язку з цим в ОДА відбулась зустріч, на якій громадські активісти мали змогу представити вже реалізовані ними та заплановані на майбутнє туристичні та культурні проєкти.

    Учасники зустрічі презентували нові ініціативи та обговорили низку проєктів, що вже успішно реалізовуються в обласному центрі та в регіонах Кіровоградщини. Серед них: волонтерський проєкт «Баба Єлька», «Кропспадщина», «Весняний книговир», «Ярмарок крафтових виробів» (Приютівська ОТГ), Фестиваль «Степограй» (м. Світловодськ), «Чута-фест» та інші. Озвучено також чимало пропозицій та ідей щодо створення та започаткування мистецьких локацій, фестивалів, туристичних маршрутів, екскурсійних турів.

     

    Окрім усього, на зустрічі розповіли про наступні ініціативи:

     

    Реконструкція території музичного коледжу

    У Кропивницькому планують у кілька етапів реконструювати території Кіровоградського музичного коледжу. Початок було покладено у 2012-2013 роках, коли відремонтували ґанок та встановили погруддя видатному музиканту, уродженцю Єлисаветграда Генріху Нейгаузу.

    Наступним етапом планується викласти новою плиткою площу навпроти коледжу, встановити ліхтарі та лавки. Для цього ініціаторам необхідно 1,6 мільйонів гривень.

    -         Ми хочемо, аби люди, які побачили цей коледж, почали асоціювати його з храмом мистецтва та культури. Це повинно стати місцем, де мешканці обласного центру можуть культурно відпочити, а туристи хотіли б на нього подивитися. Це ще один недооцінений туристичний об’єкт, на який ми всі повинні звернути увагу, - заявив ініціатор проєктузаступник директора з навчальної роботи Кіровоградського музичного коледжу Олексій Стоянов.

     

    «Бабка Єлька»

    В області два роки поспіль реалізується фольклорно-етнографічний проєкт «Бабка Єлька», який започаткували журналісти «Нової газети» разом зі виконавицею народних пісень Світланою Булановою. Зокрема, зараз його  учасники планують видати збірку рецептів Кіровоградської області. Для цього вони об’їжджають найвіддаленіші куточки Кіровоградщини в пошуках такої інформації. Активісти вже відвідали 45 сіл, де знайшли 30 автентичних рецептів. До кінця року планується відвідати всі райони області й знайти хоча б по одному такому рецептові в кожному з них.

    Водночас, планується також організувати проєкт, пов’язаний з національним одягом, який притаманний нашому регіонові. Зокрема, організатори хочуть виготовити 10 наборів традиційного жіночого, чоловічого та дитячого вбрання. Після чого його планують презентувати в театрі Кропивницького та влаштувати виставку.

     

    Розмальовка про Знам’янку

    Активісти зі Знам’янки створили книжку-розмальовку про їхнє місто «Чарівна подорож дивовижним містом Знам’янка». Завдяки йому діти разом з батьками можуть вивчати історію рідного міста у формі гри.

    -         Це історія про хлопчика Андрійка, який йде залізницею і раптом потрапляє до нашого міста. Наприклад, є сторінка з нашим вокзалом. Дорослим пропонується почитати історію цього місця, а дітки можуть його розмалювати. Якщо ж мова йде про залізничний міст, то там також написані правила поводження в цьому місці. Відповідно, діти з батьками можуть і розважитися й навчитися чомусь новому, - розповіла активістка.

     

    Танцювальні змагання в Кропивницькому

    У Кропивницькому пропонують провести танцювальний кубок голови ОДА, на який можуть витратити близько 150 тисяч гривень. За словами керівника народного ансамбля «Конвалія» Ігоря Спінула, змагання планують провести восени.

    -         Наші танцюристи стали переможцями національного чемпіонату України, також упродовж двох років ми стаємо чемпіонами України та володарями кубку України. Завдяки цьому ми отримали можливість проведення кубку України в нашій області. Я пропоную провести цей конкурс за підтримки очільника області і назвати його кубком голови облдержадміністрації, - розповів ІгорСпінул.

     

    День вуличної музики

    Кропивницький долучається до всеукраїнського проєкту «День вуличної музики». Традиційно він відбувається у третю суботу травня і цього року він пройде 16 травня. Детальніше про попередні Дні вуличної музики читайте за посиланням.

    -         Метою фестивалю є показати талановиту молодь нашого міста. Тут виконавці різних музичних стилів збираються разом, аби заграти і заспівати людям авторську музику, - зазначив Дмитро Таращук.

    Окрім цього, в області обговорили проведення фестивалів, «сафарі-турів», організацію театральних подій, встановлення табличок для орієнтування по місту та багато інших проєктів. За словами Тетяни Волинець, календар подій в області будуть допрацьовувати до сесії міського ради, яка відбудеться наступного місяця, де його й презентують.

    Нагадаємо, раніше влада пояснила, чому в місті не розвивається туризм. Для вирішення цього питання  затвердили програму розвитку туризму в місті на найближчі три роки. Зокрема, запропонували створити туристичний веб-сайт, на якому буде публікуватися інформація про Кропивницький.

     

     Нік Шендеровський