Україна готується до евакуації українських громадян з провінції Хубей

  • 12 лют. 2020 10:13
  • 820
    • Новина Україна готується до евакуації українських громадян з провінції Хубей Ранкове місто. Кропивницький
     
    Станом на сьогодні в світі зареєстровано понад 40 тисяч випадків хвороби. 73% усіх випадків гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом, зафіксовано в одній провінції Китаю - Хубей.
     
    Про це пише Урядовий портал
     
    За межами Китаю зафіксовано 391 випадок хвороби, з них 1 з летальними наслідками.
     
    На сьогодні Всесвітня організація охорони здоров’я не рекомендує ніяких специфічних заходів щодо подорожуючих. Також ВООЗ не рекомендує обмеження торгівлі або міжнародного сполучення з країнами, де реєструються випадки.
     
    Основне завдання, яке повинні вирішити країни в умовах цієї ситуації та заяви ВООЗ, – підвищити рівень готовності системи реагування у сфері громадського здоров'я.
     
    - Україна проводить всі необхідні підготовчі заходи: моніторинг готовності медичних закладів для лікування та ізоляції осіб у випадку виявлення у них уханського коронавірусу, - зазначила Міністр охорони здоров’я Зоряна Скалецька під час брифінгу в Будинку Уряду.
     
    Так, Уряд ухвалив розпорядження, котрим було створено оперативний штаб під особистим керівництвом Прем’єр-міністра. Це дозволить оперативно приймати рішення, що потребують міжсекторальної участі.
     
    Вчора на оперативному штабі розглянули питання щодо підходів до евакуації громадян України з провінції Хубей. Ці люди будуть розміщуватись в ізоляцію на 14 днів.
     
    - Ми постійно співпрацюємо з нашими міжнародними колегами: ВООЗ, CDC. Разом з американськими партнерами, які допомагали евакуювати працівників консульства США з Уханю, ми розробили підходи до ізоляції українських пасажирів з китайської провінції Хубей, - прокоментувала Зоряна Скалецька.
     
    Наразі схвалено такий алгоритм евакуації:
     
    Організовуємо літак з України в Ухань для евакуації приблизно 50 осіб. Саме стільки висловили попередню згоду на евакуацію.
     
    На борту літака буде присутня бригада екстреної медичної допомоги, яка в подальшому перебуватиме разом з евакуйованими громадянами в місці ізоляції та проводити медико-санітарне спостереження за ними.
     
    На борт літака зможуть потрапити тільки ті громадяни України, які пройдуть в аеропорту медичний контроль та заповнять інформовану згоду на добровільну ізоляцію на 14 днів у закладах, що визначає МОЗ України.
     
    Перед посадкою в літак пасажирам буде проведена термометрія медичним персоналом. Людей з симптомами хвороби не допустять в літак.
     
    Пасажирів та екіпаж заберуть автобусами та перевезуть до місця ізоляції. Водії автобусів також будуть розміщені в ізоляцію.
     
    Літак після цього дезінфікує спеціальна бригада за затвердженою схемою.
     
    Пасажири літака, екіпаж та водії транспорту будуть розміщені в одномісних кімнатах в окремій будівлі або на окремому поверсі.
     
    Як зазначила Міністр, необхідно належно підготувати заклад для прийому громадян. Він має відповідати всім необхідним вимогам та рекомендаціям, що були надані командою епідеміологів.
     
    - Кінцеве рішення про початок евакуації громадян ми приймемо лише тоді, коли будуть виключені всі можливі ризики занесення хвороби на територію країни разом з евакуйованими громадянами. У закладах, що були обрані для розміщення евакуйованих, працює команда фахівців. Наразі перевіряються вентиляційні канали, каналізаційні системи. Також важливо організувати харчування евакуйованих з мінімальною кількістю залучення зовнішнього персоналу та забезпечити охорону та закритий режим, - сказала Зоряна Скалецька.
     
    Також МОЗ України розробило Національний план протиепідемічних заходів для реагування на поширення коронавірусної інфекції.
     
    Основні пункти плану:
     
    зобов’язуємо заклади вищої освіти продовжити канікули для китайських студентів, які навчаються в Україні;
     
    рекомендуємо усім утриматись від туристичних і ділових поїздок до Китаю;
     
    в кожній області зобов’язуємо створити тимчасові протиепідемічні комісії та розробити відповідні регіональні плани реагування;
     
    доручаємо посилити дезінфекцію в громадському транспорті;
     
    зобов'язуємо визначити пункти пропуску, що будуть працювати у випадку надання рекомендацій ВООЗ про обмеження пересування;
     
    Мінекономіки розгляне можливість заборони експорту засобів індивідуального захисту;
     
    даємо доручення лікарням підготуватися до можливого спалаху, визначити потребу в ліках та обладнанні;
     
    зобов’язуємо провести навчання щодо готовності прийняти потенційних хворих.
     
    ФОТО з сайту BBC NEWS  Україна