У Кропивницькому відкрилася виставка: "Володимир Федоров: художник і час" (ФОТО)

  • 8 лют. 2020 12:50
  • 1998
    • Новина У Кропивницькому відкрилася виставка: «Володимир Федоров: художник і час» (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький
     
    Серед художників Володимира Федорова вважають майстром Радянського періоду. Після нього залишився величезний спадок: пейзажі, етюди, портрети, натюрморти. До 100-річчя з Дня народження митця, вчора, 7 лютого, в обласному художньому музеї розгорнули виставку "Володимир Федоров: художник і час".
     
    Про це повідомляє журналістка "Утреннего города".
     
    Володимир Федоров - митець, майстер пейзажу, натюрморту та військової тематики. Федоров - активний учасник багатьох обласних, республіканських, всесоюзних і зарубіжних художніх виставок. Став членом Союзу художників УРСР у 1978 році.
     
    - Володимир - художник, який жив у своєму часі, а його картини відображають Радянський період. На жаль, Федоров ще не розкрився до кінця, його потенціал був вищим. Але після нього залишився величезний спадок: пейзажі, етюди, портрети тощо. У повоєнний час художнього життя не було. Володимир Олексанрович по-своєму бачив прекрасне. Ми повинні пам'ятати і надихатися його творчістю, - висловлюється заслужений журналіст України Броніслав Куманський.
     
     
    Куратор виставки - Олег Юрченко наголосив на тому, що у музеї 1 143 роботи художника, а на експозиції - 62, тому у майбутньому робітники хочуть відкрити окрему галерею, присвячену Володимиру Федорову.
     
    - Це унікальна людина. Він відображав свої роботи з теплом, тому що сам - життєлюб та душа компанії. Також митець - завзятий театрал. Федоров - автивний громадянин. Ми намагалися показати його різноплановість: портрети, пейзажі, автопортрети. Це проза життя, яка завдяки його таланту стала поезією. Володимир Федоров - людина-епоха, - розповідає куратор виставки.
     
    Гості експозиції можуть побачити живопис, автопортрети, портрети дружини та мами художника, картини на військову тематику тощо. 
    Виставка буде відкритою протягом місяця.
     
     
    Довідково:
    Володимир Федоров народився 7 лютого 1920 року в Кіровограді.
    З раннього дитинства займався малюванням, ліпленням, грав на фортепіано.
    Після війни працював у Кіровоградському обласному краєзнавчому музеї художником, в Товаристві художників, в обласному будинку народної творчості, був викладачем на курсах підготовки керівників художньої самодіяльності.
    Активним учасником багатьох обласних, республіканських, всесоюзних та зарубіжних художніх виставок він став тільки у 1978 році завдяки наполегливості дружини. Також у 1978 році - член Спілки художників Радянського Союзу.
    Федоров належав до когорти художників-реалістів. Він не вдавався до експериментів зі стилями і був людиною свого часу. Фіксував краєвиди, події, постаті своєї сучасності, а також керманичів країни.
    Дуже любив театр. Свідченням цієї любові стала, зокрема, серія виконаних олівцем портретів акторів обласного музично-драматичного театру в сценічних костюмах - Лідії Тімош, подружжя Білецьких, Григорія Рябовола.
    В 1986 році на 66-му році життя великого художника, що символізував собою цілу епоху, не стало.