Чому на Кіровоградщині найдорожча вода?

  • 8 лют. 2020 09:32
  • 1226
    • Новина Чому на Кіровоградщині найдорожча вода? Ранкове місто. Кропивницький
     
    В Україні набули чинності нові тарифи на холодну воду. Ціна кубометру залежить від регіону, і, як з’ясувалося, на Кіровоградщині вона найвища. Якщо раніше жителі області платили 30,68 гривні за кубометр води, то зараз його вартість підвищилася до 37,47 гривні.
     
    У користувачів почали виникати запитання, чому тарифи знову зростають, чому саме на Кіровоградщині найвищі ціни на воду. Спробуємо розібратися з цими питаннями.
     
    Тарифи постійно зростають
    Окрім вартості самої води в тариф входять також такі пункти, як електроенергія, зарплати працівникам, догляд за обладнанням та податки. При їх збільшенні, відповідно, зростає і вартість води.
     
    Зокрема, на електроенергію йде приблизно половина всіх витрат водоканалів. А оскільки вартість кіловату збільшується, то й тарифи на воду не можуть лишатися тими, якими вони були раніше. Ще однією причиною є збільшення мінімальної зарплати в Україні, яка цього року зросла до 4723 гривень.
     
    Причини й наслідки
    Тарифи на воду встановлює Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. При вирахуванні нової вартості вони зважають на такі обставини, як ціни на електроенергію, доступ до води тощо. Саме це зумовлює різний цінник на кубометр у кожному регіоні України.
     
    Генеральний директор ОКВП «Дніпро-Кіровоград» Роман Ілик в інтерв’ю «Без купюр» зазначив, що є кілька причин таких високих тарифів для жителів Кіровоградщини. Серед них – транспортування води, її очистка та реалізація.  
     
    – Тарифи в різних містах відрізняються і залежать від витрат підприємств на водопостачання та водовідведення. В Кропивницькому завжди були вищі тарифи, оскільки вода постачається водогоном із Кременчуцького водосховища.
     
    Це один із найдовших водогонів. Також потрібно розуміти, що наклалося кілька технологічних чинників, що позначаються на ціні. Це поверхневий водозабір, відповідно – більші затрати на очистку води. 120 кілометрів транспортування води водогоном до Кропивницького. І третій фактор – реалізація. Такі міста, як Київ, Харків, Одеса, – це міста-мільйонники, і в них більша реалізація, відповідно тариф виходить дешевшим. Але ми можемо порівнювати з будь-яким іншим містом. Наприклад, з Черкасами чи Вінницею. Вони також мають поверхневий водозабір, але в них немає водогону. Якщо порівнювати зі Львовом, він має водогін протяжністю 100 кілометрів, але не має поверхневого водозабору, там воду беруть із чистих підземних джерел. Однак я хочу зазначити, що ми провели багато заходів із енергозбереження. В нас сьогодні суттєва динаміка скорочення витрат на електроенергію, паливні матеріали й інші складові тарифу. Якщо раніше, 10 років тому, в нас тариф був 7,40 грн, а в Києві – 3,50, тобто вдвічі нижчий, то сьогодні в нас у відсотковому співвідношенні тариф здорожчав менше, ніж у Києві, – розповів Роман Ілик.
     
    Частину кропивничан не влаштовують такі тарифи, тому 24 січня вони зібралися на головній площі міста з плакатами «Схаменіться! 37,14 за воду – це вже занадто!», «Ні тарифному свавіллю!» та «Ні – зростанню тарифу на воду. Так – зростанню зарплат і пенсій!». Крім того, учасники заходу зібрали підписи проти підвищення тарифу на централізоване водопостачання та водовідведення, які направлять Президенту України у Київ.
     
     
    Нік Шендеровський