Кропивницький: У художньому музеї розгорнули експозицію Похитонова «Диво в живописі»

  • 7 лют. 2020 09:00
  • 1660
    • Новина Кропивницький: У художньому музеї розгорнули експозицію Похитонова «Диво в живописі» Ранкове місто. Кропивницький
     
    Експозиція Івану Похитонову або, Що нам відомо про художника-земляка 
     
    Серед художників Івана Похитонова вважають майстром пейзажу та графіки. До 170-річчя з дня народження митця, нашого земляка, вчора, 6 лютого, в обласному художньому музеї розгорнули експозицію «Диво в живописі». Про життєвий та творчий шлях, а також пошук могили Івана Похитонова дізнавалася журналістка «Утреннего города». 
     
     
    Іван Похитонов — художник, майстер пейзажу, живописець та графік. Протягом життя він багато був у Франції та Бельгії, тому більшість його робіт збереглися там. Похитонов не обмежував себе тільки пейзажним живописом, він писав портрети та натюрморти; робив малюнки та акварелі, а також займався живописом на кахельних плитках. 
    Директорка обласного художнього музею Тетяна Ткаченко з 2000-х років, будучи у місті Льєж, Бельгія, шукала могилу художника, проте щоразу не вдавалося: то навігатор веде у протилежному напрямку, то просто не знаходили. 
     
    — Коли все ж вдалося знайти місце поховання Івана Похитонова, донька усім сказала: мама закрила свій черговий гештальт. У січні 2018-го року проїхавши майже всі бюро при кладовищах в Брессо поблизу м. Льєж, отримали відповідь, що поховання Івана Похитонова немає. І, вже майже впавши у відчай, ми заходимо в останнє бюро, переглядаючи картки родинних поховань, побачили — Іван Похитонов похований у більш давній частині цього кладовища. Працівнику бюро розповіли, що Іван Похитонов один з найвідоміших художників-мініатюристів у світі, а його маленькі перлини — одні з найдорожчих на аукціонах. Ми попросили для музею й архіву зробити фото картки й запису з журналу. Для нас він зробив виключення. Ми переїхали на іншу частину кладовища, де обходили кожну могилу, розбившись на сектори. Проте Івана Похитонова знайшла саме я і дуже втішена цим. Був сильний вітер, дощ. Могильна плита була брудною і закидана зламаним гіллям. Коли ми прибрали та витерли її, на плиті з’явився напис…, — ділиться спогадами Тетяна Ткаченко.
     
     
    Жінка переконана, що не скористатися можливістю вшанувати пам’ять одного з найвідомішого за межами України художника-земляка було б дивно. Пані також розповідає, що особисто давно захоплювалася його творчістю, тому і хотіла знайти місце поховання Похитонова. 
     
     
    У Кропивницькому з 2016 року на честь митця вулицю Радянську перейменували на Івана Похитонова (р-н Ковалівка, біля церкви).
     
    Пейзажі Похитонова привертають увагу бездоганною вірністю натурі, заснованій на тонкій передачі кольору та світла, на блискучому володінні засобами планерного живопису, прискіпливістю виконання, — саме так говорять про художника інші митці під час згадувань. 
     
    Гості експозиції зможуть побачити роботи митця, вирізки з газет про нього, а також видану “Belart International Editions” каталог-резоне (всі відомі роботи) Івана Похитонова. 
     
     
    Довідково: Іван Похитонов народився 27 січня 1850 р. на хуторі Мотронівка Бобринецького повіту Херсонської губернії (поблизу нинішнього с. Трепівки Знам’янського району) у родині українця та сербки. Хист до малювання Іван Похитонов мав іще з дитинства. 
     
    Початкову освіту отримав у Єлисаветградському чоловічому пансіоні. Далі вступив до Петровсько-Розумовської сільськогосподарської академії у Москві, з якої його виключили через політичні погляди. Він закінчив Новоросійський університет в Одесі, факультет природничих наук. 
    Вперше взяв участь у художній виставці у Женеві. Там його акварельні пейзажі мали успіх. Згодом він переїхав до Італії, а у потім — у Париж, де присвятив себе мистецтву.
     
    Похитонов отримав державне замовлення із Росії на дев’ять панно, за цю роботу його обрали дійсним членом Імператорської академії мистецтв з батального живопису.
    Потім митець постійно жив у Бельгії, у передмісті Льєжа Брессау. Багато подорожував Францією, Італією, Росією. Його прийняли до Товариства пересувних художніх виставок. У 1900 р. отримав срібну медаль від Салону мистецтв у Парижі.
     
    Іван Похитонов помер 23 грудня 1923 р. у Льєжі. Могила його розташована там же. У 1925 р. у Льєжі відбулася його меморіальна виставка. А Ілля Рєпін створив портрет Похитонова та сказав про колегу: «Скільки блиску, свіжості, яка витримка малюнка».
     
    Летиція Курята