ГРВІ, грип чи коронавірус? - як розрізнити

  • 7 лют. 2020 19:11
  • 1734
    • Новина ГРВІ, грип чи коронавірус? - як розрізнити Ранкове місто. Кропивницький
     
    На території Кіровоградської області станом на понеділок, 3 лютого, призупинили навчальний процес 72 школи з наявних 320. Про це розповів нaчaльник упpaвління освіти облдержадміністрації Володимиp Тaбоpaнський. Чи почнеться епідемія у місті та в області? Що скажуть медики? Чи вплинуть вимушені канікули на процес навчання дітей? Про це дізнавалася журналістка “Утреннего города”.
     
    Зa словaми чиновника, всього на Кіровоградщині нaвчaються 94 тисячі учнів, 28 822 – вийшли на вимушені канікули. Лише у Кропивницькому й Олександрії не проводять навчання усі школи. Проте чи впливають такі канікули на процес навчання?
     
    – Із 72 шкіл – 49 пеpенесли весняні кaнікули, інші 23 школи відпрацьовуватимуть за допомогою додаткових занять або ж ущільненням навчального матеріалу. Ущільнення допустиме Міністеpством освіти, однaк кількість годин дуже великa, тож це може відобpaзитися нa pезультaтaх нaвчaльних досягнень. Тому нa облaсному pівні ми pекомендуємо відпpaцювaння нaвчaльних годин. Деякі школи навчаються дистанційно, – сказав Володимир Таборанський.
     
    Директорка гімназії імені Тараса Шевченка в одному із сюжетів UA:Суспільне Кропивницький розповіла, що школярі навчаються дистанційно.
     
    – Наприклад, зараз ми працюємо з тестом з української мови, де школярі розв’язують завдання. До платформи онлайн приєднані діти. Ми бачимо бали, як вони відповідають у відсотках. От за хвилину долучилося вже пятеро учасників, – зазначила вчителька української мови у гімназії Анжела Ступнікова.
     
    Начальниця міського управління освіти Лариса Костенко наголосила, що сьогоднішня ситуація не карантин, а вимушені канікули:
     
    – Для введення карантину потрібна офіційна інформація від установи, яка має на це повноваження, – лабораторного центру. Однак через те, що батьки не звертаються до медзакладів, статистика ще не дає нам цифри, які є перевищенням порогу захворюваності.
     
     
    Ситуація із захворюваннями  у Кіровоградскій області
     
    Рівень захворюваності на ГРВІ зріс, а троє дітей з Кропивницького двох, п’яти та восьми років захворіли на грип типу А. Вони не були щеплені від грипу.
     
    – Сімдесят п’ять відсотків хворих на ГРВІ – діти до сімнадцяти років. Захворюваність на ГРВІ по Кіровоградській області досягла того рівня, коли ми говоримо про перевищення епідемічного порогу, і це перевищення на 12,5%, на 800 випадків більше, ніж на попередньому тижні, – зауважила керівниця обласного лабораторного центру Надія Оперчук.
     
    Вона також зазначила, що краща профілактика грипу – щеплення. Воно не вбереже на 100%, проте значно знизить відсоток можливості захворіти й облегшить перетікання хвороби. Всього на Кіровоградщині проти грипу зробили щеплення 5458 осіб.
     
     
    У чому різниця між ГРВІ та грипом?
     
    Основні відмінності між простудою, грипом і ГРВІ – простуда і ГРВІ (гостра респіраторна вірусна інфекція) починаються поступово, проте швидко, а грип раптово з підвищенням температури.
     
     
    Вірус із Китаю – що робити українцям?
     
    Уперше спалах коронавірусу нового штампу 2019-nCOV зафіксували у грудні минулого року в китайському місті Ухань. Першими хворими на коронавірус стали робітники та відвідувачі місцевого продуктового ринку. За симптомами коронавірус схожий на грип, але найбільше він вражає легені, викликаючи пневмонію з кашлем, лихоманкою та утрудненим диханням. На ранніх стадіях захворювання може протікати без яскраво виражених симптомів. Інкубаційний період триває близько двох тижнів. Станом на 2 лютого у світі зареєстровано 14568 підтверджених лабораторно випадків коронавірусу з Китаю. У світі підтвердили 305 смертей через коронавірус та 155 випадків захворювань за межами Китаю. В Україні підтверджених лабораторно випадків коронавірусу не було. Експерти кажуть, що українцям не варто панікувати через китайський коронавірус, адже ризик спалаху дуже малий. Водночас слід дотримуватися профілактичних заходів та перевіряти факти на офіційних джерелах.
     
    МОЗ розробило поради українцям, як захиститися від коронавірусу, ГРВІ та грипу:
    • Краще уникнути подорожей у Китай.
    • Перед споживанням помити продукти та термічно обробити їх, не вживати сирими чи напівсирими.
    • Потрібно часто та ретельно мити руки, користуватися дезінфекторами на спиртовій основі.
    • Уникати тісного контакту з хворими людьми.
    • Їсти овочі, фрукти.
    • Спати достатню кількість годин.
    • Менше нервувати.
    • Більше дихати свіжим повітрям.
    • Тримати голову та ноги у теплі.
     
     
    Летиція Курята