Плата за розподіл газу або, Що варто знати кропивничанам про нововведення

  • 4 лют. 2020 18:09
  • 1698
    • Новина Плата за розподіл газу або, Що варто знати кропивничанам про нововведення Ранкове місто. Кропивницький
     
    Сьогодні, 4 лютого, представники «Кіровоградгаз» дали прес-конференцію щодо плати за розподіл газу та інші нововведення. 
     
    Про це повідомляє журналістка “Утреннего города”.
     
    Починаючи із січня цього року кожен житель Кіровоградщини сплачуватиме окремо за газ та за його розподіл — тариф із загальної сплати за газ. Голова правління «Кіровоградгаз» Сергій Осінський розповів, що це означає:
     
    — Ціна за розподіл газу формується із запланованої потужності. Тобто, розраховується за попередній газовий рік (1 жовтня — 31 вересня). Теперішня ціна не є додатковою, ми її вирахували: визначається добуток 1/12 річної замовленої потужності об’єкта споживача на тариф. Це зробили для того, щоб відокремити плату за газ, так як це передбачено постановою НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, — ред.). Кожна область має свою ціну на тариф. Жителі Кіровоградщини сплачуватимуть  1,02 грн/кубометр за розподіл газу. Ціна за розподіл завжди існувала у платіжках за газ. Так, зараз вона стала трішки більшою, проте це рішення не “Кіровоградгазу”. Ми лише чітко виконуємо постанову. 
     
    Більшість користувачів цікавить, куди саме йдуть кошти від сплати за розподіл газу. Адже раніше все було включено у вартість.
     
    — Ці кошти йдуть на утримання газових мереж, щоб люди змогли у будь-який момент зателефонувати на 104, наші робітники усунули аварійні ситуації тощо, — казав Сергій Осінський. 
     
    Тариф 1,02 грн/кубометр за розподіл газу діятиме лише півроку. З 1 липня споживачі платитимуть 1,14 грн/кубометр. Представники “Кіровоградгазу” порадили абонентам сплатити одразу всю суму тарифу за півроку. За їхніми словами, це має спростити розрахунок споживачів з компанією.
     
    За розподіл газу абоненти мають платити щомісяця до 20 числа. За несвоєчасну сплату компанія нараховуватиме пеню — 0,01% від суми платежу. Проте це розпочнеться лише з лютого, так як представники “Кіровоградгазу” визнали, що за січень платіжки абонентам прийшли із запізненням — аж на початку лютого, — а частина населення ще чекає. 
     
    — Зараз людям приходять дві платіжки. Проте вони не звертають увагу, що перша квитанція за газ — груднева, а за його розподіл перша — січнева. Через запізнення ми вирішили не застосовувати штрафну пеню. Вже з лютого все буде нормально. Якщо ситуація із запізненням платіжок повториться, ми також скасуємо штраф, — розповіла директорка департаменту з обліку природного газу Ольга Добровольська. 
     
    Під час прес-конференції присутні також згадали ситуацію із нардепом від “Слуги народу” Євгеном Брагаром, який сказав пенсіонерці продати собаку, щоб сплатити за газ. 
     
    — Ми всі у “Кіроовградгазі” дотримуємося такої думки: ніколи ні за яких умов не можна продавати своїх домашніх улюбленців, друзів. А щодо спроможності сплати за комунальні послуги — є пільги та субсидії. Всі мешканці, які мають усі підстави для них, мають право отримати відшкодування, — сказав Сергій Осінський.
     
    Користувачі, в яких відсутнє споживання природного газу, або вони відключені від системи, все одно мають платити за користування відповідно до тарифу, який передбачений кодексом. Мінсоцзахисту проводить роботи із субсидіями та пільгами відповідним категоріям населення. У лютому такі користувачі автоматично матимуть усі підстави на відшкодування відповідно до їхніх даних. 
     
    — На жаль, мінімального чи максимального тарифу для користувачів не існує. Усе залежить від обсягу використання газу за рік. Якщо показники лічильників однакові, тобто незмінні, йде нарахування за місячний плановий об‘єм в залежності від групи споживання. Ці групи бувають різні: багатоквартирні, приватні, комплексне використання газу чи лише приготування їжі або на підігрів води тощо. Немає випадку, де тариф дорівнюватиме нулю, — сказала Ольга Добровольська.
     
    На запитання активіста й члена “Агенції сталого розвитку “Хмарочос” Сергія Ткаченка про необхідність викладу інформації простою доступною мовою директор “Кіровоградгаз” відповів так:
     
    — Нас теж хвилює це обширне питання. Ми ставимо за мету знайти можливість і створити чат-бот по всім популярни месенджерам, де люди зможуть щомісяця вказувати дані, отримувати та розраховувати платіжки, де будуть QR-код. Це все стосується сучасної комунікації.
     
    Летиція Курята