Україна та Азербайджан продовжать співпрацю в енергетичній сфері

  • 4 лют. 2020 11:45
  • 798
    • Новина Україна та Азербайджан продовжать співпрацю в енергетичній сфері Ранкове місто. Кропивницький
     
    30 січня 2020 року відбулось засідання українсько-азербайджанської Робочої групи зі співробітництва в енергетичній сфері. 
    Про це пише Урядовий портал
     
    Співголови Робочої групи Міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель та  Міністр енергетики Азербайджанської Республіки Пярвіз Шахбазов представили інформацію про поточний стан і перспективи розвитку українсько-азербайджанського співробітництва в енергетичній сфері з питань електроенергетики та в нафтогазовій сфері, у тому числі за напрямами, визначеними положеннями Угоди між Урядом Азербайджанської Республіки і Кабінетом Міністрів України від 26 січня 2011 року, стосовно співробітництва у сфері транспортування нафти територією України.
     
    Олексій Оржель відзначив великий потенціал розвитку українсько-азербайджанського співробітництва у сфері паливно-енергетичного комплексу та енергетичної інфраструктури.
     
    - Я глибоко переконаний, що візит азербайджанської делегації такого рівня - це реальна можливість для нас продовжити діалог щодо практичної реалізації актуальних питань взаємовигідного співробітництва в усіх сферах, що становлять взаємний інтерес для наших держав, - зазначив Олексій Оржель.
     
    Йшлося про поточну ситуацію у сфері поставок нафти цільовим НПЗ країн Центральної і Східної Європи по нафтопроводу «Дружба». Проект організації поставок азербайджанської нафти з використанням нафтопровідних систем «Одеса-Броди» і «Дружба» є важливим кроком, спрямованим на забезпечення надійності поставок нафтової сировини цільовим НПЗ і зміцнення енергетичної безпеки регіону в цілому.
     
    Міністр подякував за послідовну і конструктивну позицію азербайджанського учасника проекту «Броди - Адамове» компанії SOCAR за підтримку цього проекту. 
     
    - У контексті проекту «Південна Дружба» є чималі зусилля сторін, спрямовані на його реалізацію. Проект має високий статус проекту Спільного Інтересу Енергетичного Співтовариства, свідчить про його важливість для енергетичної безпеки ЄС, - наголосив він.
     
    Перспективним напрямком розвитку співпраці, зокрема, є поточний стан реалізації проекту нафтопроводу «Броди - Адамова застава» як ключового елементу проекту Євро-Азіатського нафтотранспортного коридору (ЄАНТК), а також плани ТОВ МТП «Сарматія» на 2020 і наступні роки.
     
    Сторони домовилися спільно розглянути можливості взаємодії за проектами, що становлять взаємний інтерес. Зокрема:
     
    сприяти в підготовці міжурядової угоди за проектом ЄАНТК;
    продовжити дослідження можливості поставок газу в Україну по всіх можливих напрямах і схемами, включаючи схеми заміщення (SWAP);
    розглянути можливості поставок зрідженого природного газу (LNG) в Україні та обміну інформацією щодо проектів в сфері видобутку мінеральних ресурсів та вуглеводнів.
    Чимало уваги приділено співробітництву у сфері енергетики. Зокрема, домовилися провести вивчення можливих шляхів реалізації спільних проектів в галузі електроенергетики. Українська сторона зацікавлена в залученні інвестицій і технологій в сектор високоманевреної генерації, систем управління попитом на електроенергію, промислових накопичувачів.
     
    - Україна докладає значних зусиль для розвитку портової інфраструктури та диверсифікації поставок нафтопродуктів, посилюючи енергетичну безпеку країни. Ми покладаємо великі надії на співпрацю з азербайджанськими партнерами в реалізації масштабних інвестиційних проектів в Україні. Переконаний, що нинішня зустріч відкриває нові перспективи для розширення взаємовигідного співробітництва і продовження плідного діалогу в майбутньому, - акцентував Олексій Оржель.