Кропивницький: Чисте повітря чи просторі стоянки?

  • 31 січ. 2020 19:14
  • 1470
    • Новина Кропивницький: Чисте повітря чи просторі стоянки? Ранкове місто. Кропивницький
     
    На вулиці Братиславській, 5, поблизу підприємства «Гідросила» вирубали понад тридцять дерев, які створювали затінок у спеку й наповнювали повітря киснем. Сталося це  під час новорічних свят.
    Як розповіла екоактивістка Надія Паливода, працівники заводу спиляли близько 30 ялинок, лип та беріз уздовж колишньої алеї. Окрім цього, вони відразу ж викорчували пеньки, що лишилися.
     
    – Під час звернення до екологічної інспекції виявилося, що вони не можуть нічого зробити. Адже зазвичай при незаконній зрубці дерев штрафи вираховуються по пеньках, завдяки яким можна визначити вік дерев та інші нюанси. А оскільки вони були відразу викопані, то і порахувати суму збитків ми не можемо, – прокоментувала Надія Паливода.
     
     
    Через спилювання дерев спецінспекція склала на підприємство адмінпротокол за порушення правил благоустрою. Протокол щодо спилювання двох беріз, двох лип і куща планують розглянути на засіданні міської адміністративної комісії четвертого лютого.
    Водночас представники «Гідросили» запевняють, що дерева спиляли законним шляхом. На цьому місці вони обіцяють висадити близько 50 нових саджанців.
     
    – Ми проводимо оновлення території заводу до 90-ї річниці заснування закладу. У зв’язку з цим прибираємо частину старих дерев, які замінюємо новими. Конкретно на цій території ми плануємо висадити близько 50 нових ялинок, кущів тощо, – прокоментував голова профкому «Гідросили» Сергій Олійник.
     
    Водночас на інформаційний запит «Суспільного» начальник служби експлуатації нерухомого майна підприємства Артем Осадчук відповів, що «Гідросила» не потребує ніяких дозволів від міськради на знесення дерев.
     
    – Акціонерне товариство «Гідросила» як власник земельної ділянки не потребує будь-яких дозволів від міської ради для видалення зелених насаджень, що перебувають на цій земельній ділянці. Під час впорядкування своєї території підприємство запланувало висадку близько п’ятдесяти дерев, – йдеться у відповіді.
     
     
    Аж щепки летять
    А тим часом у Кропивницькому стався ще один безпрецедентний випадок. Власник автостоянки на очах активістів спиляв найстарішу вербу на Набережній.   
    На вулиці Острівській, 1 (це на набережній неподалік кафе «Панорама») фірма «Єлизавета» незаконно спиляла два дерева без жодних документів. Про це у ФБ у групі Озеленення Кропивницький повідомила Надія Паливода.
     
    – Очевидно, просто за домовленістю з хазяїном стоянки Сергієм – однак це не приватна власність, а лише оренда, а це значить, що на спил дерев на ній потрібні дозволи, – пояснила вона. – Я туди прийшла близько 11.00, від айланта вже був пеньок, «Єлизавета» взялася за вербу.
     
     
    Так, це найстаріша верба в обласному центрі. В іншому місті її б доглядали, лікували і водили до неї туристів. Але у Кропивницькому, де дерева ненавидять, над нею кілька років тому познущалися, зрізавши всі гілки, а коли дерево через це захворіло – вже спилюють.
    Хазяїн стоянки випихав активістів з території. Працівниця спецінспекції міської ради хотіла скласти на нього протокол за незаконний спил – відмовився надавати дані і сказав, що він «прохожий».
     
    Також поприбігали пацани, які називали себе журналістами. Постійно знімали нас на відео і ставили запитання типу: «Ви шо дєнєг хочете?», «Скільки вам за це платять?»
    Ображали працівницю спецінспекції: «Бабушка, ти чьо не осталась внуков няньчить?», «Ви ж на пенсії уже, да? А чьо не освобождаєтє место для молодих спеціалістов?»
    Спецінспекція викликала поліцію, щоб ті встановили особу, але патрульні не можуть розголошувати дані, може тільки слідчий, тому ми написали заяву на цих осіб.
    Врешті власник стоянки вигнав і поліцію з цієї території.
    «Єлізавета» без дозволів стала допилювати вербу, а пацани – ржать від солодкого відчуття безкарності. В працівниці спецінспекції пішла носом кров. Правда, класне в нас місто?
     
     
    Дуби врізали дуба
    Але, окрім регулярної міської вирубки дерев, схожі питання постають і за межами безпосередньо Кропивницького. Зокрема, спецслужби області викрили незаконну вирубку лісу на території ДП «Онуфріївського лісового господарства».
    Як повідомили в прокуратурі області, «чорні лісоруби» разом з працівниками лісгоспу вирубували цінні породи дуба. На цей час слідство встановлює винних у злочині.
    А от на офіційному сайті «Онуфріївського лісового товариства» запевняють, що новина про нелегальну вирубку дерев… неправдива. А дуби спиляли згідно з планом, затвердженим Міністерством енергетики та захисту довкілля України. У майбутньому, відповідно до плану, територію планують засадити новими дубами.  
    Більше фото можна побачити за цим QR-кодом.
     
    Нік Шендеровський
    Людмила Макей