Діяльність Кропивницького госпітального округу скасували

  • 30 січ. 2020 11:31
  • 1231
    • Новина Діяльність Кропивницького госпітального округу скасували Ранкове місто. Кропивницький
     
    Діяльність Кропивницького госпітального округу скасованоКабінет Міністрів України затвердив новий порядок створення госпітальних округів, який передбачає укрупнення округів до обласного рівня. Таке рішення затверджено Постановою № 1074 "Деякі питання створення госпітальних округів" від 27 листопада 2019 р.
     
     
    Відповідно до цієї постанови госпітальний округ вважається створеним та функціонує в межах однієї області. Відповідно тепер на Кіровоградщині замість трьох госпітальних округів - Західного, Кропивницького й Олександрійського - працюватиме один.
     
    Діяльність госпітальних рад при госпітальних округах лишається. Постановою також затверджено типове положення про госпітальні ради. Право на їх створення як консультативно-дорадчих органів мають облдержадміністрації. Вона працюватиме для визначення проблемних питань, координації дій, розроблення пропозицій та рекомендацій щодо реалізації на рівні госпітального округу державної політики у сфері охорони здоров’я, а також щодо організації надання медичної допомоги в госпітальному окрузі.
     
    Функції закладів охорони здоров'я у складі госпітального округу визначаються на основі видів медичної допомоги, що надається в кожному закладі, а також функціональних потужностей таких закладів.
     
    Виконання функцій багатопрофільних лікарень інтенсивного лікування першого або другого рівня покладається на заклади охорони здоров'я у складі госпітального округу, функціональні потужності яких відповідають вимогам до таких лікарень.
     
    Багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування першого рівня повинна забезпечувати надання медичної допомоги не менш як 120 тис. осіб, а другого рівня - не менш як 200 тис. осіб.
     
    Багатопрофільні лікарні інтенсивного лікування першого та другого рівня визначаються таким чином, щоб жителі, які проживають у зоні їх обслуговування (у тому числі суміжних госпітальних округах), у межах не більше 60 хвилин проїзду автомобільним транспортом, мали доступ до вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги.
     
     
    Для гарантованого забезпечення надання вторинної (спеціалізованої) та госпітального етапу екстреної медичної допомоги відповідно до потреб населення госпітального округу та суміжних госпітальних округів, поступового формування спроможної мережі надавачів медичних послуг визначаються опорні заклади охорони здоров'я на період до 3 років.
     
    Нагадаємо, госпітальний округ - це функціональне об’єднання закладів охорони здоров’я, розміщених на відповідній території, що забезпечує надання вторинної (спеціалізованої) та госпітального етапу екстреної медичної допомоги населенню такої території. Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 12 липня 2017 р. № 472-р "Про затвердження переліку та складу госпітальних округів Кіровоградської області", що вже втратила чинність, Кропивницький госпітальний округ був створений як центральний округ Кіровоградщини. До складу Кропивницького госпітального округу мали увійти заклади, розміщені на території: м. Кропивницького, м. Знам’янки, Кіровоградського, Долинського, Новомиргородського, Олександрівського, Бобринецького, Знам’янського, Новгородківського, Компаніївського, Устинівського районів.