Думки кропивничан: День без інтернету: відпочинок чи випробування?

  • 29 січ. 2020 14:01
  • 852
    • Новина Думки кропивничан: День без інтернету: відпочинок чи випробування? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Що першим чином робить молодь, прокидаючись зранку? Більшість бере в руки телефон і заходить у соціальні мережі. Сніданок, поїздка в маршрутці чи відпочинок з друзями у багатьох супроводжується саме цим. І на запитання, чи зможе прожити сучасна людина без інтернету хоча б день, 15% з понад 200 опитаних кропивничан відповідає, що ні. Ще приблизно стільки ж ставить умову, що зроблять це за якихось екстремальних умов. «Первая городская газета» поцікавилася, на що готова обміняти кропивницька молодь день без інтернету.
     
    Кожна четверта молода людина готова відкласти на день телефон заради того, аби провести його зі своїми друзями чи рідними.
     
    – Я можу жити й не один день без інтернету, якщо поряд будуть мої друзі. Адже коли дійсно цікаво з людьми, то й соціальні мережі не дуже й потрібні, – розповіла Анастасія.
     
    Також велика частина молоді готова забути про інтернет, якщо вони будуть проводити час на природі.
     
    – Ліс, гори чи табори – ось що мені потрібно, аби я не чіпав телефон хоч цілий тиждень. Щоправда, потім, коли повертаєшся в цивілізацію, сприймати всю цифрову інформацію стає складно, – поділився Олександр.
     
    Для деяких інтернет – це робота, тому відкласти його на день стане втратою не лише емоційною, але й фінансовою.
    – Оскільки я працюю в інтернеті, забути про нього я не можу ні на день. Щоправда, сама готова була б заплатити за таке, – жартує Лада.
     
    Також кожен десятий зі всіх опитуваних регулярно влаштовує такі дні раз на тиждень чи на місяць.
     
    – Я роблю собі такий день кожної неділі. Для мене це необхідність, аби я мала змогу відпочити від всього того шлаку, який мене там оточує, – розповіла Юля.
     
    Не обійшлося й без жартів з боку коментуючих.
     
    – Легко на це піду, але хто тоді буде заспокоювати маму, чому її донька вже добу не публікує фотографії у соціальних мережах, – говорить Анастасія.
     
    – Коли я зроблю щось погане, мама завжди забирає в мене телефон. Тому такі дні в мене бувають регулярно, – розповідає Максим.
     
    Психолог Андрій Фоменко пояснює залежність молоді від інтернету таким чином:
     
    – Це зумовлено тим, що більшість комунікативних зв’язків у них перебувають саме в мережах і додатках. Це той самий, необхідний людині соціальний простір, що розвиває, дає емоційне наповнення. Такий спосіб спілкування не дуже сприяє вмінню комунікувати в інших місцях окрім інтернету, але збільшують можливості тих, хто через невпевненість або низьку самооцінку не достатньо ефективний в буденних стосунках. Все має зворотний бік, і смартфон також. З одного боку, молода людина швидко входить у світ технологічного і швидкісного інформаційного життя, а з іншого боку втрачає необхідність розвивати звичайну комунікацію.
     
    На думку психолога, таке спілкування може призвести до погіршення комунікації в буденному житті, ізольованість і труднощі в партнерських стосунках. З іншого боку, він вважає, що таким чином молодь вдосконалює досвід дистанційного спілкування.
     
    Щорічно в останню неділю січня світ відзначає День без інтернету. Традиційно цього дня прийнято відволіктися від гаджетів і поринути в «реальне життя», спілкуючись, граючись і проводячи час виключно «наживо». Попри це, день не агітує забути про інтернет чи вказати на його негативні риси. Мета цього свята – показати людям, що існує життя й за межами світової павутини.
     
    Нік Шендеровський