У Кропивницькому вшанували пам‘ять Героїв бою під Крутами (ФОТО, ВІДЕО)

  • 29 січ. 2020 10:52
  • 1801
  •  
    Сьогодні, 29 січня, в Україні вшановують 102-у річницю з дня бою під Крутами. Кропивничани долучилися до цієї події.
    Про це повідомляє журналістка «Утреннего города». 
     
     
    Біля дошки сім’ї Шульгіним зібралися небайдужі кропивничани, представники влади міста й області, а також військові, учні шкіл та інші.
     
    - Ми постійно говоримо про те, що майже всі учасники загинули, проте це неправда. Так, у бою полягло багато, проте близько 400 повернулися додому. Хтось дожив до Незалежності України, хтось став відомим хірургом тощо. Наші вороги бояться пам‘яті про бій під Крутами, і це логічно. Бо хлопці, які протрималися у запеклому бою протягом дня, були мужніми та свідомими. Тому сьогодні, коли перед нами стоїть схоже питання,  запитайте себе: хто я? Ми - нащадки сильних українців, тому пам‘ятаймо про це і борімося, - сказала філологиня, доцентр кафедри філології та журналістики педагогічного університету Ольга Кирилюк.
     
    Пам‘ять Героїв Крут вшанував духовий оркестр третього окремого полку спецпризначення імені Святослава Хороброго, виконавши славень України.
     
    З нагоди  вшанування пам’яті героів бою під Крутами у 1918 році деякі комунальні заклади міста вивісили сьогодні  червоно-чорні прапори, які є символом боротьби багатьох поколінь українців за незалежність держави.  Відтепер і на будівлі Фортечної районної у м. Кропивницькому ради поруч з державним замайорів червоно-чорний стяг.
     
     
    Довідково:
     
    Бій під Крутами — бій, що відбувся 16 (29) або 17 (30) січня 1918 року біля залізничної станції Крути поблизу селища Крути, за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Одночасно з ним у Києві розпочалося третє більшовицьке повстання, яке змусило у вирішальний момент розвернути підкріплення, направлене на цей напрямок, на його придушення.
     
    Летиція Курята