Кіровоградщина: Як реагувати суспільству на короновірус?

  • 27 січ. 2020 12:29
  • 2286
    • Новина Кіровоградщина: Як реагувати суспільству на короновірус? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Коронавірус: глобальних обмежень не введено, ВООЗ рекомендує низку простих заходів для самозахисту. Про це пише сайт Управління охорони здоров’я Міської ради м. Кропивницького.
     
    Світом шириться новий вірус з Китаю. Згідно офіційних повідомлень китайської влади, кількість жертв коронавіруса з Уханя збільшилася до 80, а кількість хворих в Китаї офіційно перевищила 2,7 тисячі осіб. Нині усі країни світу проводять профілактичну роботу, аби не відбулось проникнення вірусу на їх території.
     
    В Україні 24 січня відбулася міжвідомча нарада оперативного координаційного штабу при МОЗ України, створеного за розпорядженням Уряду. До складу координаційного штабу також увійшли представники ДПСУ, МВС України, Держпродспоживслужби та ДМС України. На першому засіданні штабу, інформує МОЗ, був ухвалений чіткий план заходів та взаємодії між відповідними структурами. Ні ВООЗ, ні Комітет, що збирався в Україні не приймали рішення про оголошення надзвичайної ситуації у сфері громадського здоров’я та не рекомендували глобальних обмежень щодо пересування людей та товарів, однак важливим сьогодні є поширення інформації про симптоми та заходи профілактики цього вірусного захворювання.
     
    Нині медикам і громадянам радять орієнтуватися на рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров'ящодо спалаху нового коронавірусу 2019-nCoV. Про епідеміологію 2019-nCoV наразі відомо недостатньо, щоб зробити остаточні висновки про повні клінічні особливості захворювання, інтенсивність передачі від людини до людини та первісне джерело спалаху, однак радимо звернути на існуючі рекомендації та не проявляти байдужість до свого здоров'я.
     
     
     
    Що це за вірус?
     
    Коронавіруси - це велика родина респіраторних вірусів, які можуть спричиняти захворювання: від звичайної застуди до Близькосхідного дихального синдрому (MERS) та тяжкого гострого респіраторного синдрому (ГРВІ). У разі появи симптомів, що свідчать про гострі респіраторні захворювання до, під час подорожі або після неї, мандрівникам рекомендується звернутися до лікаря та поділитися історією подорожей з ним.
     
     
    Як убезпечити себе?
     
    Для зменшення впливу та передачу значної кількості хвороб основні заходи безпеки включають гігієну рук та практику безпечного харчування. Ось що радить ВООЗ у випадку із поширенням коронавірусу:
     
        Часто мити руки або обробляти дезінфекуючими засобами;
        При кашлі та чханні прикрийте рот і ніс зігнутим ліктям або паперовою хусткою; Використану хустку варто негайно викинути та вимийти руки;
        Уникати тісного контакту з усіма, хто має гарячку та кашель;
        Якщо у вас підвищена температура тіла, кашель і утруднене дихання, якнайшвидше зверніться до лікаря та поділіться з ним попередньою історією подорожей;
        Відвідуючи живі ринки в районах, в яких зараз спостерігаються випадки появи нового коронавірусу, уникайте прямого незахищеного контакту з живими тваринами та поверхнями, які контактують з тваринами;
        Слід уникати споживання сирих чи недоготованих тваринних продуктів. З сирим м'ясом, молоком чи органами тварин слід поводитися обережно, щоб уникнути перехресного забруднення.
     
    Мандрівникам, які мали контакт з підтвердженими випадками або потенційним джерелом інфекції, потрібно негайно звернутись до лікаря, після чого їх вирішено відправляти на медичне спостереження. Контакти з високим ризиком повинні уникати подорожей протягом тривалості інкубаційного періоду (до 14 днів).
     
    Наголошуємо, що для отримання достовірної інформації про ситуацію із вірусними інфекціями в Україні необхідно обирати лише офіційні джерела: це ВООЗ та координаційний штаб, сайт МОЗУ чи Центру громадського здоров'я, територіальні лабораторні центри та управління/відділи охорони здоров'я, які користуються тільки даними вищевказаних установ.
     
    Бережіть себе і своїх близьких!