У Кропивницькому почався ажіотаж з оформленнями електронних підписів для медиків

  • 25 січ. 2020 09:06
  • 1166
    • Новина У Кропивницькому почався ажіотаж з оформленнями електронних підписів для медиків Ранкове місто. Кропивницький
     
    У Кропивницькому почався ажіотаж з оформленнями електронних підписів для медиків другої та третьої ланки.
     
    Люди збираються в об’єднаній державній податковій інспекції ще з 6:30 ранку, щоб встигнути у кабінет. Деякі чекають своєї черги вже декілька днів.  
     
    – За порадою бухгалтера онкологічного центру я приїхав займати чергу на 7:30. Податкова відчиняється о 9:00. Відповідно до цього часу ми чекали на вулиці. До дев’ятої нас зібралося кілька десятків людей. Близько 12:00 я отримав свій кваліфікаційний електронний підпис. Коли переглядав сюжет по телебаченню, то дізнався, що є колеги, які два дні провели в чергах, а тільки у понеділок змогли отримати КЕП, – розповідає лікар-онколог Андрій Гардашніков.
     
    А вся справа в тому, що з квітня 2020 року набуває чинності Закон України про “Кваліфікаційний електронний підпис” для лікарів другої та третьої ланки. У Кропивницькому медики першої ланки вже працюють з електронними підписами з листопада 2019 року. Що змінилося за цей час? Чи готові лікарі до нового закону?  
     
    – Ми – лікарі першої ланки, тому отримували ці підписи двічі. Раніше нам доводилося писати персональні дані пацієнтів у медичну карту. Вони були підписані лікарем або затверджені штампом. Зараз нічого не змінилося: заводимо амбулаторну карту для пацієнта, а всю інформацію дублюємо в комп’ютер, де лікар повинен виписати рецепт. Те, що раніше я підписував у картці, зараз роблю у комп’ютері. Єдиний мінус – більше мороки для медпрацівників, – каже сімейний лікар Борис Сопілка.
     
    За словами представника місцевої поліклініки номер три, лікарі працюють як і раніше – без змін. Вранці вони йдуть до податкової інспекції, а в обід – на роботу, тому пацієнти обслуговуються щодня.
     
    Також працівник Обласного клінічного онкологічного центру Кіровоградської обласної ради зазначив про зміни в поліклініці:
     
    – Змін, пов’язаних з отриманням кваліфікаційного електронного підпису, немає. Проте онкологічний центр уже запровадив систему електронного запису пацієнтів. Уже сьогодні більшість людей знатимуть час і дату прийому. У кожному кабінеті поліклінічного відділення є комп’ютер й Інтернет. Лікар має доступ до інформаційних ресурсів, які допоможуть якісно надати медичну допомогу.
     
    Тож уже у квітні кропивничани зможуть побачити, наскільки реформа полегшить чи ускладнить візит до лікарів.
     
    Христина Ковалевська