Обласна філармонія задає вектор у мистецькому просторі Кіровоградщини

  • 24 січ. 2020 10:03
  • 1035
    • Новина Обласна філармонія задає вектор у мистецькому просторі Кіровоградщини Ранкове місто. Кропивницький
     
    Микола Кравченко: «Кіровоградська обласна філармонія – один із провідних іміджеутворювальних закладів мистецького простору нашого регіону».
     
    Новорічні та Різдвяні свята для багатьох жителів нашого краю вже багато років асоціюються не лише з гучними застіллями та розвагами, а ще й з можливістю родинного відпочинку під час вечорів духовної музики, завдяки проекту «Різдвяні передзвони», започаткованому 14 років тому директором Кіровоградської обласної філармонії, заслуженим працівником культури України Миколою Кравченком. 
     
    У цьому році з програмою «Різдво іде по світу» до нашої філармонії завітав колектив Національного заслуженого академічного народного хору України імені Г. Верьовки. Репертуар даного колективу налічує понад 1000 пісень і постійно збагачується. Звісно, на концерті глядачі почули лише маленьку частку з цієї пісенної скарбниці. Але яку! 
     
    Приблизно два десятки щедрівок, колядок, маланок та інших пісень з українського, польського, болгарського, молдавського фольклору лунали мовою оригіналу. Не менш запальними були танцювальні номери, котрі створювали своєрідний національний орнамент навколо свята Різдва Христового, що є визначним для різних народів світу.
     
    Наступні вечори духовної музики були представлені програмами «Зимова фантазія» (концерт за участю Муніципального молодіжного жіночого хору «Сріблясті голоси» і  камерного оркестру «Концертіно» Кіровоградської обласної філармонії) та «Подарунок Миколаю» (театрально-хореографічна вистава за участю народного хореографічного ансамблю «Світанок»).
     
    Після одного з концертів «Різдвяних передзвонів» ми мали нагоду поспілкуватися із автором проекту – Миколою Кравченком та хочемо поділитися враженнями з нашими читачами:  
     
    – Миколо Івановичу, враження від концертів, як завжди, найкращі, емоції просто зашкалюють. Генеральний директор і художній керівник Національного хору імені Верьовки, заслужений діяч мистецтв України Зеновій Корінець прямо зі сцени назвав Вас найавторитетнішим директором філармонії в Україні та зазначив, що саме Ви задаєте вектори у концертній діяльності для колективів вищого державного та національного рівня. Як Ви досягли такого визнання, у чому секрет?
     
      – Ви знаєте, мені дуже приємно, коли мої колеги, вони ж мої друзі та однодумці, так відверто і щиро висловлюються на мою адресу, на адресу Кіровоградської обласної філармонії та Кіровоградщини в цілому. Більше, ніж 35 років досвіду на посаді директора філармонії, 12 діючих успішних мистецьких проектів, ще 8 – по дитячій філармонії, щорічні обмінні концерти в рамках всеукраїнського творчого проекту «Об’єднаймо мистецтвом Україну», визнання наших колективів у 25 країнах світу, показники виробничо-фінансової діяльності філармонії – найвищі в Україні, і, як результат – третє місце за рейтингом міністерства культури України займає саме Кіровоградська обласна філармонія. Це факти, які свідчать самі за себе.   
     
    Мої досягнення – це надмірна вимогливість до себе, щастя роботи в команді професіоналів та бачення перспектив. Постійно треба тримати курс на розвиток і не зупинятись на досягнутому.  
     
    – Наша зустріч відбувається на початку нового року, навіть нового десятиліття. Які Ви вбачаєте пріоритетні напрямки в розвитку філармонії на найближчі роки?
     
    – В першу чергу, зберегти те, що вже зроблено за попередній час. Не варто забувати, що Кіровоградська обласна філармонія – один із провідних іміджеутворювальних закладів мистецького простору нашого регіону, а наша головна мета, як у цьому (ювілейному) сезоні, і в усіх наступних – прославляти свій край у містах і селах Кіровоградщини, на теренах України та далеко за її межами. І ми з великим задоволенням будемо це робити! 
        
    Як керівнику мені є про що думати на перспективу, але потрібно сьогодні вирішувати, насамперед, такі важливі та гострі питання, як налагодити те, для чого взагалі існує філармонія. А тут проблем вистачає. В останні роки Ви не чули від нас нарікань, що наші працівники розраховуються і виїжджають працювати за кордон на більш високооплачувані роботи. А зараз у нас близько 10 вакантних посад. Причому, якщо раніше від’їздили артисти, переважно танцівники, то нині їде обслуга та допоміжний персонал. Але ми теж не сидимо склавши руки, вирішуємо проблеми з плинністю кадрів, інколи, навіть, випереджаючи подібні випадки. 
     
     
    – Однією з особливостей у Вашій роботі як керівника закладу є відкритість і комунікабельність. Ви завжди готові до діалогу та спілкування як з представникам ЗМІ, так і з пересічними глядачами. Чи легко знаходите спільну мову?    
     
    – Завжди з великою повагою і шаною ставлюсь до людей! Глядачі – це головні індикатори та показники того, як ми працюємо. Про це свідчать заздалегідь продані квитки на концерти за участі артистів та колективів Кіровоградської обласної філармонії, часом за декілька тижнів до дати події. Безмежно радію, коли збираються черги глядачів, які заходять до зали! Радію, коли бачу багато молоді, яка приходять на наші заходи, пенсіонерів, людей, які отримують мінімальні зарплати, але купують квитки на наші концерти, бо розуміють, що не тільки хліба потребують, а й духовності. 
    Зізнаюсь, що мрію бачити черги біля каси філармонії, особливо на концерти наших артистів, бо, на мою думку, це не тільки підтримка, а й патріотизм, якого сьогодні ми всі потребуємо. А ще мрію, щоб такі мистецькі проекти, які заснувала Кіровоградська обласна філармонія, отримали державну підтримку. Бо це – духовний стан нації, її здоров’я. Саме їх вважаю щепленням від бездуховності. Тому переконаний, треба виділяти більше коштів для того, щоб артисти філармонії могли поїхати в село, до людей, які не мають змоги приїхати в місто і подивитися концерт.
     
    Олексій Гуцалюк