Кропивницький: Уряд обіцяв знизити ціни на тепло

  • 21 січ. 2020 09:04
  • 1336
    • Новина Кропивницький: Уряд обіцяв знизити ціни на тепло Ранкове місто. Кропивницький
    Перерахунок ціни за тепло. Хто знизив тарифи?
     
    Наприкінці року президент Володимир Зеленський доручив уряду знизити тарифи на тепло та гарячу воду для українців. У відповідь Кабмін затвердив постанову, яка дозволяє місцевим підприємствам зменшити суми платіжок за грудень. Як відбувається перерахунок ціни на тепло і мешканці яких міст вже отримали менші платіжки за опалення, дізнався Центр громадського моніторингу та контролю.
     
    Як рахують ціну на тепло?
    Підприємства, які постачають гарячу воду і тепло, мають чітку формулу розрахунку тарифів: (теплові втрати + собівартість генерації + прибуток) / обсяг споживання. Більш ніж 80% собівартості послуг становить ціна на газ. Решта чинників, що впливають на формування тарифів, менше суттєві. На зарплати працівників підприємства припадає 7%, електроенергію – 5%, амортизацію та податки – 4%, прибутки компанії – лише 1%. Відповідно, що менша ціна на газ, то нижчий тариф для населення. 
    В Україні ціна на газ за 2019 рік зменшилась на 30,5%. У грудні 2018 року 1000 кубометрів газу коштувала 7482 грн, а через рік – 5 132 грн. Попри це, у листопаді українці заплатили за тепло за тарифами, не меншими, ніж у 2018 році. А подекуди навіть вищими. Тож у грудні президент Володимир Зеленський звернувся до Кабміну, щоб виправити ситуацію. 
     
    - Ціни на газ зменшились, а тарифи – ні. Чому так? Шукаємо шляхи, як знизити ціну та зробити так, щоб за грудень українці отримали менші квитанції за опалення, – зазначив глава держави і додав: «Не може платіжка за комуналку бути для людей вироком, і людина не може віддавати 50, 60 (є випадки – 70) відсотків від своєї заробітної плати». 
     
    На скільки зменшиться сума у платіжці?
    У відповідь на вимогу президента Кабмін 24 грудня 2019 року ухвалив постанову №1082 «Деякі питання нарахування (визначення) плати за теплову енергію та послуги з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води для споживачів у зв’язку із зміною ціни природного газу». Документ дозволяє змінити обсяг нарахувань за послуги з централізованого опалення та гарячого водопостачання відповідно до зміни ціни природного газу, що використовується для їх виробництва. 
     
    - Раніше не було механізму, що дозволяв би зробити такий перерахунок, тепер він є. Уряд прийняв постанову, що дає таке право органам місцевої влади, – наголосив прем’єр-міністр Олексій Гончарук.
     
    За попередніми розрахунками уряду, сума в платіжці за грудень може бути знижена на 30%. Тобто залежно від регіону українці зможуть заощадити на опаленні від 300 до 400 гривень.
     
    - Здійснення перерахунку дозволить зменшити платіжку споживача за грудень 2019 року у середньому на 300-400 грн. Так, наприклад, за опалювальний сезон 2019/2020 рр. сім'я, що проживає в квартирі площею 65,3 кв. м, отримає зменшену платіжку в середньому на 800-1000 грн, – повідомили у Міністерстві розвитку громад та територій.
     
    Важливо зауважити, що уряд не може зобов’язати місцеву владу зменшити тарифи. Постанова має лише рекомендаційний характер. Вартість послуг для населення розраховує місцева влада, а затверджує – Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики (НКРЕКП). Водночас в уряді сподіваються, що регіональні теплоенерго підуть назустріч споживачам. 
     
    Хто отримав дешевші платіжки?
    За даними Кабміну, до ініціативи щодо зниження тарифів долучились 124 міста. Зокрема, 16 обласних центрів: Вінниця, Луцьк, Дніпро, Житомир, Запоріжжя, Кропивницький, Львів, Одеса, Рівне, Тернопіль, Харків, Херсон, Івано-Франківськ, Хмельницький, Чернігів, Київ.
    Найсуттєвіше тариф упав у Житомирі – аж на 34%. За інформацією міської влади, власники однокімнатних квартир заплатили за теплопостачання у грудні на 241,06 грн менше, двокімнатних – на 340,8 грн менше, а трикімнатних – на 440 грн менше. 
     
    Велику знижку на теплопостачання отримали також мешканці Кропивницького – 28,7%. Вінничанам влада пообіцяла зменшити опалювальний тариф у грудні на 26%, а вартість гарячої води – на 23%. У Запоріжжі тариф на тепло знизили на 24%, а на гарячу воду – на 22%. А мешканці столиці отримали платіжки, дешевші на 22-28%. 
    У Маріуполі вартість теплопостачання зменшилась на 15%. Попереду також перерахунок тарифів на гарячу воду. Майже на 10% меншою буде сума в платіжці для чернігівців, які користуються гарячою водою та централізованим опаленням.
     
    За словами експертів, багато міст почали перерахунок, але ще не назвали точних чисел. А в деяких містах знижки будуть несуттєвими, оскільки їхні тарифи вже були скореговані раніше. 
    Фахівці закликають не хвилюватись, якщо хтось не отримає дешевшу платіжку вже у січні. Деякі теплоенерго можуть перенести знижку на наступні місяці, адже моніторинг цього процесу триватиме аж до травня.