Кропивницький: Коли набридли «живі голови», приходить «ню»

  • 18 січ. 2020 10:15
  • 2356
    • Новина Кропивницький: Коли набридли «живі голови», приходить «ню» Ранкове місто. Кропивницький
     
    Фотографія – це мистецтво. Крізь призму кольорової гамми люди передають історію життя на фотокартках. У наш час найекстравагантніший жанр – фото у стилі «ню». Наприкінці минулого року київські фотографи представили свої роботи у Кіровоградському обласному художньому музеї. Вони розповіли про свій досвід, натхнення та плани на майбутнє журналістці «Первой городской».
     
    – Краса жіночого тіла завжди приваблювала скульпторів, художників, фотографів. І я не виняток. Спочатку цей жанр привернув мою увагу тонкістю, багатогранністю та неординарністю самого процесу зйомки. А також поєднання загадковості та реальності у втіленні жіночих образів на фотографіях, – розповідає Андрій Пархоменко.
     
    «Ню-арт» манить глядачів саме своєю таємничістю, адже жанр уособлює в собі незайману естетику жіночого тіла.
     
    – Я вважаю, що художня фотографія у цьому жанрі не повинна викликати жадання у глядача незалежно від своєї відвертості. Особисто для мене, в першу чергу домінує естетика форми тіла та емоційного стану. Цьому можна навчитися у художників минулих епох. Оголеність додає виразності, гармонії, але, якщо її заховати, – фотографія не повинна зовсім загубитися. Грань між мистецтвом і брутальністю дійсно тонка. Насамперед, це викликано близьким сусідством жанрів «ню» та «еротика». На жаль, не всі це розуміють. В останньому є своя естетика, але зовсім інші цілі, – зазначає Олександр Романенко.
     
    Українські фотографи успішно презентували своє мистецтво не тільки на батьківщині, а й за кордоном.
     
    – Я брав участь у багатьох міжнародних виставках. Наймасштабніша – у місті Лідс, де мої чотири роботи вибороли золоті медалі в номінації «ню». Також брав участь у США, Канаді, Росії, Сінгапурі та в інших країнах. Але більше уваги хочу приділити Україні і організувати грандіозну виставку. Звичайно, це поки мрія, але я фотографую, щоб вона стала реальністю, – ділиться досвідом Ігор Баранюк.
    Фотограф – творець, а модель – основа для створення прекрасного. Тут відбувається взаємозв’язок мислення: фотограф тільки подумав, а модель вже відтворила задумку.
     
    – Якщо ідея цікава – знайти моделей для зйомок набагато легше. Різні типажі дівчат підходять під неоднакові сюжетні кадри. Але іноді цікаво поєднувати непоєднуване, – каже Владислав Тупчієнко.
     
    Багато фотографів працюють не тільки в одному жанрі, а в декількох. Наприклад, митець Петро Стахов почав знімати жінок у цьому жанрі нещодавно, і зараз він у захваті від роботи.
     
    – Я працюю у різних жанрах. Мені все одно, роздягнена модель чи ні. Головне – історія в кадрі, красиве світло і настрій. Але я вважаю, що оголену натуру знімати набагато важче. Отже, коли мені набридло працювати з «живими головами», спробував свої сили у жанрі «ню» як наступну сходинку свого розвитку, – висловлює свої думки Петро Стахов.
    Фото – новий потік інформації, яку постійно треба відкривати з інших сторін. Митці повинні розуміти, що це не кінець, а тільки початок творчості, тому завжди можна удосконалюватися.
     
    – Фотографія – пошук нових проектів та рішень. Це прагнення передати настрій, форму, емоції. Цим завжди треба займатися і показувати свої результати на виставках та презентаціях, – розповідає про плани на майбутнє Михайло Бершадський.
     
    Автори робіт висловлюють велику подяку Кіровоградському обласному художньому музею: Анатолію Кімнатному – завідувачу відділом картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна», Лесі Нестройній – співробітниці відділу науково-просвітницької роботи і Олегу Шрамку – автору ідеї та організатору.
    За цікаві лекції на відкритті виставки подяка Олександру Ктіторчуку та Олександру Романенку.
     
    Авторам фотографій:
     
     
     
    Михайлу Бершадському, м. Кропивницький;
     
     
     
    Олегу Шрамку, м. Кропивницький;
     
    Андрію Пархоменку, м. Київ/Кропивницький;
     
    Дмитру Співаку, м. Кропивницький;
     
     
    Аліні Кометі, м. Кропивницький;
     
    Також автори висловлюють подяку фотоцентру «Photovision» за якісний друк робіт і медійній підтримці ЗМІ Кропивницького.
     
     
    Христина Ковалевська