Хто не знає історії - не має майбутнього: У Кропивницькому презентували "революційну" книгу (ФОТО)

  • 17 січ. 2020 10:30
  • 1239
    • Новина Хто не знає історії - не має майбутнього: У Кропивницькому презентували «революційну» книгу (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький
     
    Учора, 16 січня, у залі Кіровоградського обласного художнього музею презентували книгу "Роки боротьби 1917-1922 на Єлисаветчині. Український погляд. Рік 1919. У вирі революцій. Книга друга".
    Про це повідомляє журналістка "Утреннего города".
     
     
    На захід завітали письменники Кіровоградщини, викладачі ЦДПУ імені Винниченка, працівники художнього музею, меценати та голова Кіровоградської обласної ради Олександр Чорноіваненко.
     
    - Я гордий тим, що зараз серед вас. Я був би радий більше, якщо б до нас приєдналося студенство. Зараз тут присутні письменники, волонтери, працівники. Ми не можемо не розкрити правду і не показати її вам. Це не один рік вже робить Юрій Станіславович. Усі ці книги повинні стати абеткою у кожному шкільному класі. Історію треба пізнавати ще з дитинства. Письменники, ви проводите політику правди. Хто не знає історії, той не має майбутнього, - висловлюється про книгу голова Кіровоградської обласної ради Олександр Чорноіваненко.
     
     
    Також директорка художнього музею Тетяна Ткаченко вручила подяки Юрію Митрофаненку, Тамарі Семеряк і Юрію Солтику.
     
    - Ідея видання виникла ще у 2017 році між студентами історичного факультету. Обидві людини переймалися історію рідного краю, тому саме із розмови народилася ідея. За цей час була дуже кропітка робота. Першу книгу презентували у 2018 році до Дня гідності і свободи. Зараз у нас є книга друга. Січень - знаковий місяць для сторіччя Української революції. У середині січня УНР у 1919 році зайшли на територію Кіровоградщини і проводили бої з білогвардійцями та більшовиками. Про цей рік чудово написав Юрій Яновський: "О, дев'ятнадцятий - рік поразок і перемог, кривавий рік історичних баталій і нелюдських битв, критичний по силі, незламний по волі, затятий і ніжний, наріжний і вузловий, безсонний дев'ятналцятий рік!" Вони просували ідею незалежної України. Я думаю, ці факти увійдуть в третю книгу. Дякую всім членам координаційної ради та депутатському корпусу влади, бо вони виділяють кошти на видання книжок, - розповідає історик та автор книги Юрій Митрофаненко.
     
    Книга присвячена Віктору Філаретову - викладачу історичного факультету. У ній розповідається про історію Кіровоградщини протягом 1919 року.
    Співавтори книги: Ігор Сергієв, Василь Білошапка, Роман Базака і Михайло Ковальчук. Зараз книгу можна придбати за різдвяною ціною - 2 примірники за 220 гривень. Один екземпляр Юрій Митрофаненко подарував художньому музею.
     
    Найцікавіша історія знаходиться біля нас, не забувайте про це.
     
    Христина Ковалевська