Кіровоградщина: Чи якісне масло вживають жителі області?

  • 17 січ. 2020 10:01
  • 2177
    • Новина Кіровоградщина: Чи якісне масло вживають жителі області? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Встановлено невідповідність 17 зразків масла вимогам чинного законодавства.
     
    Спеціалісти Держпродспоживслужби області проводять планові та позапланові перевірки закладів освіти та торговельних закладів області щодо дотримання вимог чинного законодавства в сфері безпечності харчових продуктів. Під час заходів контролю відбираються зразки харчової продукції для проведення лабораторних досліджень.
     
    Так протягом 2019 року під час проведення перевірок дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів (Вільшанський, Гайворонський, Голованівський, Знам’янський, Новомиргородський, Новоукраїнський та Онуфріївський райони, м. Світловодськ) і торговельних закладів (Долинський, Компаніївський, Новгородківський та Новоукраїнський райони, м. Кропивницький) було відібрано наступні зразки масла:
     
    - масло солодковершкове «Селянське» з вмістом жиру 73% виробництва ТОВ «Богодухівський молзавод», Харківська область;
    - масло солодковершкове «Селянське» з вмістом жиру 72,6% виробництва ДП «Старокостянтинівський молочний завод», Хмельницька область;
    - масло солодковершкове «Селянське» з вмістом жиру 73% виробництва ТОВ «ЕНЕЙ», Житомирська область;
    - масло солодковершкове «Екстра» з вмістом жиру 82,5% виробництва ТОВ «Інтер-мол», Дніпропетровська область;
    - масло «Селянське» вагове з вмістом жиру 72,5% виробництва ТОВ «Хеппі Мілк Плюс», Київська область;
    - масло солодковершкове «Селянське» з вмістом жиру 73% виробництва ТОВ «Вівальді Д», Хмельницька область.
     
    Відповідно до експертних висновків державних лабораторій Держпродспоживслужби, в 12 зразках (п’яти від ДП «Старокостянтинівський молочний завод», трьох від ТОВ «ЕНЕЙ», двох від ТОВ «Богодухівський молзавод» та по одному від ТОВ «Інтер-мол» і ТОВ «Вівальді Д») виявлено невідповідність вимогам нормативної документації (ISO 17678:2010) за тригліцеридним складом молочного жиру. Це є порушенням ст. 32, 37 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та фальсифікацією продукту. До того ж п’ять зразків (два від ТОВ «Богодухівський молзавод», по одному від ТОВ «Хеппі Мілк Плюс», ТОВ «ЕНЕЙ» та ДП «Старокостянтинівський молочний завод») не відповідають вимогам ДСТУ 4399:2005 «Масло вершкове. Технічні умови» за фактичними мікробіологічними показниками, причиною чого могло стати недотримання технології виробництва або порушення температурного режиму під час зберігання та реалізації.
     
    Рішеннями Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області обіг масла зазначених виробників в закладах освіти та торговельних закладах було припинено. З метою вжиття заходів відповідно до вимог чинного законодавства проінформовано Головні управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській, Житомирській, Київській, Харківській та Хмельницькій областях і Держпродспоживслужбу України.
     
    Варто зауважити, що фальсифікація масла зазначених виробників вже виявлялася раніше, про що повідомлялося на нашому сайті за цим http://kr.consumer.gov.ua/index.php/component/k2/item/677-falsyfikovane-maslo-spozhyvaly-vykhovantsi-odnoho-z-navchalnykh-zakladiv-oblasti і цим http://kr.consumer.gov.ua/index.php/component/k2/item/942-na-kirovogradshchini-viyavleno-i-vilucheno-z-obigu-falsifikovane-maslo посиланнями. Також про це було поінформовано керівників навчальних закладів та управління (відділи) освіти. Перевірки закладів освіти та торговельних закладів області з лабораторним контролем тривають.
     
    Пресслужба Головного управління Держпродспоживслужби
    в Кіровоградській області