Як українці відзначають Різдво в Іспанії?

  • 13 січ. 2020 12:30
  • 898
    • Новина Як українці відзначають Різдво в Іспанії? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Минуло католицьке Різдво, яке відзначають у всьому світі 25 грудня. Його святкують майже у всіх країнах. Українці, які переїхали за кордон, теж поділилися своїм різдвяним рецептом щастя журналістці «Первой Городской".
     
    Мешканка Вінниці – Вікторія Плаксій про Різдво у Барселоні:
     
    - Я живу тут протягом семи років, тому вже звикла до іспанських традицій. Двадцять четвертого грудня ми збираємося із сім'єю за стіл та прославляємо Ісуса Христа. Вранці, двадцять п'ятого грудня, всі іспанці йдуть до церкви. Моя сім'я – християни, і на Різдво ходимо до протестанської церкви: співаємо пісні, розповідаємо цікаві історії, і, читаючи Біблію, прославляємо Бога. Потім з братами і сестрами сідаємо за стіл та їмо солодощі. Ввечері мама і тато дарують мені з братом подарунки в шкарпеточках, а потім дивимося новорічні фільми.
     
    Мешканець Донецька – Бурхан Дрей про вплив іспанських традицій на українців:
     
    - Я живу в Сан Джоан Деспі протягом п'яти років. За цей час мені вдалося відчути настрій католицького Різдва. Моя сім'я, як і раніше, купує ялинку та прикрашає її цікавими іграшками, які, до речі, в Україні дорого коштують, а тут майже все задарма. На Різдво ми готуємо українські страви, але з іспанських продуктів. Деякі інгрідієнти треба замінювати, бо в Барселоні їх не знайти. Кожного року ми купуємо Коготіє - дерев'яний чоловічок з очима і ротом в шапці Санта Клауса. Іспанці вірять, що це створіння приносить удачу в дім. На жаль, після свят його викидають на смітник. На Різдво я ходжу до церкви, щоб помолитися, а ввечері йду до друзів-іспанців, щоб благословити Ісуса Христа під час трапези.
     
    Олександр Нечаєв із Луганська: Новий рік в Іспанії Або як не треба ходити на головну площу Барселони:
     
    - Я переїхав до Іспанії рік тому і вже встиг побачити, як іспанці готуються до новорічних свят. На Різдво я вирішив піти до церкви, аби дізнатися чим відрізняється православна віра від католицької. Знаєте що? Я не помітив різниці. Новий рік жителі Бадалони святкують на площі Іспанії: там вмикають феєричні фонтани, грає музика та працює ярмарок. Найочікуваніша подія – салют на горі Монжуїк. Мабуть, на цьому і завершилися плюси святкування Нового року в місті. Чому? По-перше, у натовпі я загубив свою сім'ю і не міг знайти її протягом години. По-друге, у мене вкрали телефон і настрій зіпсувався. Тому не раджу святкувати різдвяні свята на площі, бо єдиний подарунок, який на вас чекає – розпач.
     
    Іспанія – країна, де можна поєднати свої традиції, культуру та кухню. Новий рік та Різдво для мешканців країни – казка, бо вони можуть насолодитися фієстою і забути про свої проблеми.
     
    Христина Ковалевська