Кропивницький: Місцеві націоналісти провели смолоскипний марш на честь Степана Бандери

  • 1 січ. 2020 21:00
  • 3062
    • Новина Кропивницький: Місцеві націоналісти провели смолоскипний марш на честь Степана Бандери Ранкове місто. Кропивницький
     
    Сьогодні, 1 січня, кропивницькі патріоти відзначили день народження голови  Проводу ОУН, Героя України Степана Бандери смолоскипним маршем. До заходу, який організувала Кропивницька міська організація ВО "Свобода" та ВГО "Сокіл", долучилися представники ГО "Бойове братерство", "Правого сектору", "Спілки офіцерів України" та активна молодь.
     
    Колона рушила від Янгола-охоронця вулицею Велика Перспективна повз центральної площі, на якій націоналістів вітали Дід Мороз та містяни, які святкували Новий рік біля ялинки.
     
     
    Біля пам’ятника Богдану Хмельницькому "бандерівці" влаштували мітинг. Першим взяв слово депутат Фортечної районної у м. Кропивницькому ради від ВО "Свобода" Ігор Якименко:
     
    - Не будь Степан Бандера "об’єднавчим фактором" для більшості українців під час Другої світової війни, його ім’я було б майже таким "сірим" і забутим, як ім’я Андрія Мельника чи Тараса Боровця.
    Сама його особистість і вчинки Бандери у критиків цього імені не знаходила вагомих недоліків, але напади з очорнення цієї постаті не припиняються, в самих сміхотворно-фейкових варіантах. Вони не припиняються саме через велику вагу цього "об’єднавчого фактора" для українців. Навіть тогочасні очільники Кремля визнавали вагу і значення такої постаті. І ліквідація носія цього "об’єднавчого фактору" стала для Москви особливо нагальною потребою, коли настав час повернення перших бійців ОУН з ув’язнення в радянських таборах. Бо саме в той час "об’єднавчий фактор" міг би стати вирішальним в історичному розвитку України.
     
    В українців багато "об’єднавчих факторів", що перетворюють їх в єдину націю. Це і козацтво, і писанкарство, і мова, і трипільська культура і багато чого іншого - чого ми не помічаємо. Всі ці об’єднувальні фактори складають "культурний код" української нації, і ми маємо не забувати жоден з цих "об’єднавчих факторів". Не лише не забувати, а і відшукувати те, що зараз нас об’єднує, - Майдан, збройне протистояння з російським агресором, волонтерство на війні.
    Все, що нас об’єднує, все, що створює наш "культурний код", робить українців сильнішими перед зовнішніми і внутрішніми викликами.
     
     
    Очільник Кропивницкої ВГО "Сокіл" Олексій Назарчук зазначив:
     
    - За всю історію України було багато величних постатей, які вели за собою українців боронити свою землю, і Степан Бандера - одна з цих особистостей. За ним пішли мільйони. Так і зараз: підніме один прапор - за ним підуть мільйони. Якщо ворог хоче отримати нашу країну - хай приходить, будемо складати штабелями.
     
     
    Викладач педагогічного університету, громадський діяч Олександр Ратушняк звернувся до учасників маршу:
     
    - Степан Бандера - визначна постать в українській історії, адже він надзвичайно яскраво проголосив самостійний шлях України, саме через це його було знищено агентами КДБ. Москалі знищували найкращих представників української нації - така доля спіткала Євгена Коновальця, Симона Петлюру, але вони своєю смертю здобули визначну славу, пошану і послідовників. І то є велика гордість, що тепер українців називають "бандерівцями", ця назва зараз дуже поширена. Українці пишаються тим, що їх так називають.
     
    І те націоналістичне гасло: "Слава Україні! - Героям слава!" стало офіційним вітанням в українській армії.
    Степан Андрійович проголосив незалежність у 1941 році, через тиждень після того, як німецькі війська увійшли в Україну. Окупанти зрозуміли, що українці не будуть служити німецькій владі, саме тому Степана Бандеру протягом чотирьох років утримували у концтаборі Заксенгаузен. 
     
    Олександр Ратушняк закликав присутніх підтримувати українську культуру: 
     
    - Друзі, коли у наше місто приїздять українські музиканти, письменники, демонструються патріотичні фільми - приходьте на них, щоб митці розуміли, що є для кого працювати і творити український культурний продукт. Тільки тоді ми збережемося як нація і передамо свій генетичний код наступним поколінням. Слава Україні!
     
     
     
    Захід завершився традиційним виконанням Славня України.
     
     
    Олена Скочко