Кропивницький: Чим завершився бунт у СІЗО? (ВІДЕО)

  • 19 груд. 2019 11:07
  • 2285
  •  
    У слідчому ізоляторі Кропивницького після бунту арештованих 16 грудня запроваджено особливий режим на 30 днів. Про це йдеться у відеосюжеті каналу UA: Кропивницький
     
    Про це Суспільному розповів адвокат трьох арештованих Генадій Чорногор.
     
    У слідчому ізоляторі посилили охорону, нагляд за ув’язненими, не дозволяють побачення і не приймають посилки. Територію очепили нацгвардійці. Поряд стояли дві пожежні машини та швидка допомога. На територію не пускали ані журналістів, ані рідних арештованих.
     
    За словами речниці прокуратури області Наталії Алєксєєнко, через заворушення в ізоляторі прокуратура відкрила два кримінальних провадження. Одне з них за фактом побиття психолога.
     
    - Один із ув'язнених наніс жінці, працівниці слідчого ізолятора, тілесні ушкодження, а також погрожував їй фізичною розправою. Також він відмовився слідувати до ізолятора тимчасового тримання Нацполіції для проведення слідчих дій. При цьому підбурював інших взятих під варту до масових заворушень та злісної непокори. Як результат - було пошкоджено майно установи. Зокрема, побиті вікна та пошкоджені декілька дверей. Реагуючи на ці факти, прокуратура зареєструвала ще одне кримінальне провадження за фактом службової недбалості з боку адміністрації слідчого ізолятора.
     
    Наталія Алєксєєнко додала, що в слідчому ізоляторі провели обшуки. Фотографії обшуків на своїй сторінці у Facebook опублікував начальник Адміністрації Державної кримінально-виконавчої служби України Василь Коробко.
     
    Знайдені під час обшуків заборонені речі арештованих вивезли з території автомобілем з причепом, очеплення зняли.
     
    Адвокат Геннадій Чорногор розповів, що через особливий режим не може зустрітись зі своїми підзахисними, які перебувають в слідчому ізоляторі.
     
    - Якщо не допускають, то мають ознайомити з наказом, в якому має бути зазначена підстава – у зв'язку з чим уведений цей особливий режим.
     
    До слідчого ізолятора приїхав регіональний представник уповноваженого Верховної Ради з прав людини Олег Кошовий. Суспільному повідомив, що на території був вчора, порушень та скарг від арештованих не було.
     
    - На даний час здійснюється моніторинговий візит до слідчого ізолятора з метою з'ясування можливих порушень прав ув'язнених, у зв'язку з проведенням посилених заходів по відновленню режиму в даній установі. Тривають заходи по налагодженню режиму в установі покарань.
     
    Особливий режим в слідчому ізоляторі триватиме до 16 січня.
     
    17 грудня ексголова служби виконання покарань Сергій Старенький розповів, що коли намагалися вивезти одного з ув’язнених зі слідчого ізолятора, співробітники дозволили йому вільно переміщатися. Він зайшов у кабінет психолога, де побив жінку. Також закликав інших в’язнів до непокори. Начальник слідчого ізолятора Сергій Напрасніков інформацію про бунт заперечив, факт побиття арештованим працівниці установи підтвердив.
     
    Суспільне чекає на коментар начальника Адміністрації Державної кримінально-виконавчої служби України Василя Коробка.