Що треба знати кропивничанам про нові ціни на газ у 2019 році?

  • 16 груд. 2019 14:36
  • 1317
    • Новина Що треба знати кропивничанам про нові ціни на газ у 2019 році? Ранкове місто. Кропивницький

    З 1 січня 2020 року в Україні запускаються ринкові механізми формування цін на газ для населення. Ці зміни припадають на опалювальний сезон, коли на зовнішніх ринках ціна на газ традиційно зростає. До того ж, якщо транзит російського газу територією України з початку року зупиниться, це спонукатиме ріст цін. Проте застосування ринкових механізмів в газовому секторі допоможе людям знизити ризики стрімкого подорожчання палива.

    Що таке квартальна та щомісячна ціна?

    З нового року до 1 травня 2020 року буде діяти дві ринкових ціни: квартальна та щомісячна. Особливість квартальної ціни у тому, що вона є фіксованою на перші 4 місяця наступного року. Газопостачальні компанії будуть забезпечувати населення газом по фіксованій ціні – 6,765 грн з ПДВ, без урахування вартості транспортування та розподілу газу. Якщо побутовий споживач не захоче платити за газ за квартальною ціною, то він може платити за газ за щомісячною ціною. Така ціна буде змінюватися кожного місяця так само, як і ціна на газ для промисловості.

    Переваги та недоліки 

    Обидві ціни мають як переваги, так і ризики. Якщо говорити про квартальну ціну, то її плюс у тому, що у разі стрімкого подорожчання газу, люди платитимуть фіксовану ціну. Разом з тим, якщо ціна газу буде нижчою за фіксовану ціну, людям все одно доведеться платити за газ за квартальною ціною. За прогнозами аналітиків НАК «Нафтогаз України», найнижча ціна на газ для населення цієї зими може бути 6,5 грн/куб.м без урахування доставки.

    У випадку зі щомісячною ціною основним ризиком є те, що людям доведеться платити за газ високу ціну, якщо транзит російського газу територією України припиниться. За попередніми розрахунками аналітиків НАК «Нафтогаз України», найвища ціна на газ може сягнути 13,1 грн/куб.м без урахування доставки. 

    Як обрати ціну на газ?

    Кабінет Міністрів України прийняв рішення, що всі побутові споживачі автоматично будуть включені до програми «Гарантована ціна на газ» та платитимуть за газ за квартальною ціною (з 1 січня до 1 травня 2020 року). Якщо ж людина прийме рішення платити за газ за щомісячною ціною, то про це необхідно повідомити свого постачальника до 24 грудня 2019 року.

    Перейти на щомісячну ціну в Кіровоградській області можна двома способами:

    • обрати цю опцію в особистому кабінеті на сайті Газопостачальної компанії «Нафтогаз України» www.gas.ua;
    • написати відповідну заяву в одному з Центрів обслуговування клієнтів компанії (для цього портібно мати при собі паспорт).

    Варто зауважити, що українці вперше отримують можливість обирати, за якою ціною платити. Це перший крок до конкурентного ринку газу, де кожен зможе самостійно вирішувати: коли та за якою ціною купувати газ. В кінцевому випадку це дозволить оптимізувати витрати на паливо побутовим споживачам, так само як це робить промисловість та великий бізнес.