Три тижні не вивозили сміття. Як кропивничани мають дбати про місто?

  • 13 груд. 2019 09:33
  • 884
    • Новина Три тижні не вивозили сміття. Як кропивничани мають дбати про місто? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Майже щотижня мешканці тієї чи іншої вулиці міста скаржаться владі чи на сторінках Facebook на підприємство «Екостайл», яке вивозить, утилізує та переробляє сміття. 
     
    От, наприклад, під нашим постом у групі «Кіровоградщина інформаційна» жителі міста пишуть:
     
    – Вулиця Шатила – завжди повні баки. У кращому випадку раз на тиждень пусті баки, – інформує Надія Труханова.
     
    – Вулиця Шатила, вічно грязні, повні сміттєві баки і поруч. Рідко вивозять сміття, – додає Юлія Осокіна. 
     
    На тижні на UA:Кропивницький вийшов сюжет про ситуацію з прибиранням сміття на вулиці Шатила. Журналістам телеканалу мешканець п’ятиповерхівки Руслан Марков розповів, що відходи не вивозять три тижні. За його словами, працівники підприємства «Екостайл» забирають не все сміття, коли приїжджають за ним. 
     
    – Із землі не підбирають, те, що на землі лежить, так воно і валяється. Недопрацьовує міська влада. Вони ж найняли «Екостайл»? То хай контролюють, є ж контролюючі органи. Де санітарна служба? – говорить Руслан Марков. 
     
    Начальник спецінспекції Андрій Максюта зазначає, що смітник утворили жителі приватного сектору. Те, що мають везти на полігон, – будівельні матеріали, листя та гілля – викидають у контейнери. За його словами, таких містян штрафують: 
     
    – Згідно зі статтею 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення, від 340 до 1360 гривень на фізичну особу-правопорушника, якщо вона є ФОПом, від 850 до 1800 гривень адміністративний штраф. 
     
    Майданчик з контейнерами для сміття по вулиці Шатила розташований поблизу котельні дев’ятого училища. Поряд – спортивний майданчик. Мешканець Руслан Марков вважає, що контейнери треба перенести на інше місце.
     
    – Наші діти граються тут, а поряд відбувається катастрофа. Повинні бути хоча б метрів 100-200 від навчального закладу, – розмірковує він. 
    Начальник юридичного відділу «Екостайлу» Андрій Коренчук інформує, що сміття з баків працівники підприємства вивозять двічі на день. Він також зазначає, що сміттєзвалище на вулиці Шатила, 14 – несанкціоноване. 
     
    – На цьому майданчику існує перенакопичення так званих зелених відходів, а також будівельних і негабаритних. Проблематика полягає у тому, що він знаходиться на межі багатоквартирної забудови і приватного сектору. Мешканці приватного сектору, не дотримуючись графіка – у них вивозять сміття раз на тиждень, –             зносять гілля, цілі дерева туди. Ми розробили окремий графік для ліквідації таких звалищ і задіюємо додаткову техніку, – коментує юрист підприємства «Екостайл» Андрій Коренчук. 
     
    Після цієї ситуації начальник спецінспекції Андрій Максюта на своїй сторінці у Facebook зробив допис, в якому закликав усіх містян прибирати за собою сміття та вивозити його у відповідні місця. 
     
    – Давайте кожен відповідальніше буде ставитися до процесу! Два головних аспекта в цьому процесі. Перший – сміття необхідно вивозити своєчасно і прибирати перенакопичення. Стосується він, в першу чергу, «Екостайлу», а потім комунальників. Другий аспект – люди повинні виносити до контейнерів те сміття, яке дозволено викидати на такі майданчики (будівельне сміття треба вивозити на сміттєзвалище самостійно!) і необхідно обов’язково укладати договори на вивіз ТПВ. Багато фактів того, що люди з приватного сектору своє сміття і різні відходи (навіть ті, що заборонено) не виносять в день вивозу (по графіку), а несуть, тягнуть або везуть його, коли хочуть, на найближчу контейнерку. Є випадки, коли везуть, несуть і тягнуть, бо не мають договорів і не сплачують за вивіз сміття. Таких не розумію. Економлять і хитрують, але укласти договір – це не чиясь примха, а прямий обов’язок, прописаний Законом. Це обов’язок для всіх! Натомість більшість людей (тих, що мають договори, але або в них не забирають сміття по графіку, або не вистачає одного разу на тиждень і людям ніде зберігати смердючі пакети зі сміттям) я розумію. Однак є певний порядок. Можливо, він потребує змін. Необхідно радитися з містянами і зробити так, як потребують люди, – йдеться в дописі. 
    Смітник на вулиці Шатила мають прибрати 16 грудня.
     
    За всіма питаннями до «Екостайлу» звертатися за телефоном 
    (050) 488-86-20.
     
    Летиція Курята