Тріумф бойової слави. У Кропивницькому відкрили нові зали музею третього полку спецпризначення

  • 12 груд. 2019 19:04
  • 1566
    • Новина Тріумф бойової слави. У Кропивницькому відкрили нові зали музею третього полку спецпризначення Ранкове місто. Кропивницький
     
    У Кропивницькому відкрили нові зали музею третього полку спецпризначення імені князя Святослава Хороброго.
     
     На День Збройних сил України військові презентували три нові зали музею третього полку спецпризначення імені князя Святослава Хороброго. Гостей заходу зустріли рівно о 16:00 невеликими багаттями посеред плацу та духовим оркестром третього полку, який грав патріотичні пісні. 
    За словами організаторів, минуло два роки з відкриття першого проєкту – музею. Його відвідало майже вісім тисяч людей – 230 груп школярів, 20 іноземних тощо. 
     
     
    – Для мене як для командира важливо, щоб наші діти відвідували нашу військову територію, кімнату слави тощо. Цього року ми презентуємо три нові кімнати: Українська Народна Республіка, Холодний Яр, Друга світова війна. Чесно кажучи, це наш експеримент і мені самому цікаво, що з цього вийде, – розповідає командир військової частини Олександр Трепак. 
     
    У створенні допомагав міжнародний фонд «Відродження». Музей зробили по принципу закритого циклу – заходиш в одні двері, а виходиш з інших. 
     
    – Наше завдання – створити романтичний образ української армії, показавши реальну історію. Це музей не у класичному варіанті, як усі звикли. Ми візуалізували історію, щоб молодь, діти, дорослі цікавилися нею. Щоб дитина, вийшовши з музею, сказала: «Вау, круто».  Тому тут немає експонатів як таких, – розповів автор концепції музею Михайло Зубар.
     
    Водночас історик Юрій Митрофаненко зазначає, що нація має будувати свою сильну українську армію. 
    У коридорі розташовані старі фотографії нашого міста, лавочки та вуличні ліхтарі. Кожен зал супроводжували розповіді Юрія Митрофаненка, а також пісні, які виконав лідер гурту «Широкий лан» Святослав Бойко.
     
    – Я як друг полку вирішив підібрати під кожний зал тематичну музику. Тут (у залі Українська Народна Республіка. – Ред.) заспіваю пісню, яка була вкрадена нашими «братами» і названа «Русская народная песня», хоча це  старовинна козацька українська пісня, – розповів Святослав Бойко перед тим, як виконав «Ой мороз, мороз» під акомпанемент гітари. 
     
    У другому залі, присвяченому трагедії Холодний Яр, з’являються фотографії бійців, які відстоювали ідею антибільшовицької влади. У третьому залі – Друга світова війна – висять плакати із надписами «Родина-Мать зовет!», «За Родину», «До зброї». Тут представлені експонати солдатів, фото жінок та бомбосховищ тих часів. Також стоїть кулемет «Максим», який привезли із Бахмуту. Його використовують і зараз у збройному протистоянні між українським військом та проросійськими сепаратистами на Донбасі.
     
     
    Після презентації трьох нових залів у музеї гостям представили  пам’ятник героям «Вони загинули, щоб ми стали українцями». За словами військових, біля нього хочуть посіяти пшеницю, зробити поле, через яке йтиме стежка до майбутнього храму. 
     
    – Поки що це тільки проект нашої сили та хоробрості. Також за пам’ятником ми посіємо соняхи, щоб вони, як наші хлопці, народжувались і жили. Це буде та земля, де вони народились, і та земля, де вони пішли, – сказав військовий. 
     
    На завершення екскурсії присутнім презентували Гімн третього полку спецпризначення – «Пісню хоробрих», написану того ж ранку, та фільм, який розповідає про події на Сході України. 
     
    Третьому полку спецпризначення імені князя Святослава Хороброго подарували Холодноярський бойовий прапор, який одразу ж став музейним експонатом.
     
    Летиція Курята