Чому так важливо тримати голову і ноги в теплі?

  • 10 груд. 2019 12:10
  • 1552
    • Новина Чому так важливо тримати голову і ноги в теплі? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Той, хто ходить у холодну пору року без шапки й теплих шкарпеток, частіше матиме проблеми зі здоров’ям.
     
    Кровоносні судини під дією холоду звужуються, а за таких умов вірусам легше атакувати організм. Британські науковці довели це, провівши дослідження за участі 180 осіб. Серед цілком здорових волонтерів нежить першими підхопили ті, хто розгулював на холоді без шапки й теплих шкарпеток.
     
    Зв'язок між переохолодженням і застудою безпосередній. А саме: холодне чи мокре взуття та шкарпетки призводять до охолодження ніг, які віддають тепло. Через гомілку проходять великі вени, тому кров швидко охолоджується. Крім того, на стопах є багато біологічно активних точок. До речі, як і на вухах. Їх перемерзання також часто призводить до нежитю та болю в горлі. Ці точки відповідають за всі органи і системи. А переохолодження призводить до розбалансування систем організму.
     
    Під впливом холоду може розвинутися спазм головного мозку, що призводить до сповільнення його кровопостачання. Звідси і головний біль, і запальні процеси у вухах та дихальних шляхах (отит, ангіна, синусит, гайморит тощо). Крім того переохолодження голови може спровокувати загострення хронічних хвороб (наприклад, невралгії чи тонзиліту).
     
    Перебування без шапки під холодним дощем чи снігом або у вітряну зимову погоду призводить до погіршення перебігу гіпертонії, зростання показників внутрішньочерепного тиску. Волосся стає сухим, тонким і рідким: переохолодження призводить до порушення кровопостачання волосяних цибулин. Вони «всихають», і людина втрачає волосину за волосиною. 
     
    Якщо ви перемерзли, то щоб запобігти захворюванню насамперед треба якомога швидше надягти сухі шкарпетки та взуття. Не можна ходити у вологому, навіть якщо в приміщенні тепло. У дошкільних закладах та школах обов’язковим є змінне взуття, варто принести запасну пару і в офіс. Замерзлі ноги треба розтерти до відчуття тепла.
     
    Щойно відчули ознаки застуди, якомога скоріше промийте ніс та прополощіть горло сольовим розчином (половину чайної ложки солі на склянку води). Випийте гарячого чаю з лимоном та малиною, імбирем, калиною. Це допоможе зігрітися й забезпечити організм аскорбіновою кислотою, що активує імунітет.
     
    НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області