Українські телеканали на супутнику закодують

  • 7 груд. 2019 09:16
  • 1631
    • Новина Українські телеканали на супутнику закодують Ранкове місто. Кропивницький
     
    Що робити, щоб у 2020 році не залишитись без улюблених каналів
     
    Із січня наступного року українські канали на супутнику буде закодовано. Зараз їх можна дивитись у вільному доступі через будь-яку «тарілку». Але у січні ситуація кардинально зміниться.
     
    Для «тарілки»  потрібен новий тюнер
    Відповідно до вимог законодавства, буде закодовано сигнал каналів 1+1, 2+2, ТЕТ, ПЛЮСПЛЮС, УНІАН ТБ, Бігуді, СТБ, ICTV, Новий канал, М1, М2, Оце, Інтер, НТН, К1, К2, Мега, Піксель, Zoom, Enter-фільм, Україна, НЛО TV, Індіго TV. Такі зміни давно назрівали: практика безкоштовного супутникового телебачення вже давно відійшла у минуле у світі, а кодування сигналу – обов’язкова міра для його захисту. 
     
    Продовжувати дивитись ці телеканали через супутник можна, якщо придбати новий тюнер. Замінювати тарілку не потрібно – вона лише приймає сигнал. Розкодовує сигнал тюнер – саме його потрібно придбати і встановити – попередні тюнери, якими глядачі користуються зараз, не призначені для розкодування сигналу.
    Якщо не змінювати тюнер, то через «супутник» не можна буде дивитись 23 найпопулярніші українські телеканали. 
     
    Ефірне Т2, інтернет  та кабельне ТБ – без змін
    Для тих глядачів, які дивляться ТБ через цифрову антену Т2, ОТТ та IPTV, тобто через інтернет, або через кабельні мережі, нічого не зміниться. 
     
    Де придбати новий тюнер
    Щоб і далі дивитись українські телеканали через супутник, потрібно придбати тюнер з маркуванням «УТБ». Такий пристрій – єдиний сертифікований та підтримує систему кодування Verimatrix. Звертайте на це увагу, коли купуватимете пристрій. Придбати тюнер можна у роздрібних межах електроніки та побутової техніки, в інтернет-магазинах, у майстрів з підключення  супутникового обладнання, а також у операторів супутникового телебачення Viasat або XtraTV. Наразі його рекомендована роздрібна вартість становить 1099 грн.
     
    Але це ще не все
    Дивитись телебачення безкоштовно після кодування не вийде – потрібно буде придбати тюнер та підключитись до одного із двох офіційних операторів супутникового телебачення – Viasat або XtraTV, 
    обрати тариф та сплачувати його щомісячну вартість. Інформацію про 
    тарифи та пропозиції офіційних операторів можна знайти на сайтах 
    viasat.ua, xtratv.com.ua.
     
    Якщо ж вам незручні витрати, пов’язані із кодуванням, у відкритому доступі залишаться суто інформаційні телеканали, які не будуть закодовані. Усього їх близько 40, і для їхнього перегляду не потрібно нічого додатково купувати та налаштовувати.
     
    Анастасія Степко