Кrop:Hub: Чим живе ветерано-волонтерський громадський простір у Кропивницькому (ФОТО)

  • 6 груд. 2019 12:20
  • 1345
    • Новина Кrop:Hub: Чим живе ветерано-волонтерський громадський простір у Кропивницькому (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький
     
    Більше місяця минуло з відкриття креативно-інформаційного та ветерано-волонтерського простору для кропивничан Кrop:Hub. 
     
    Історію відкриття, напрямки діяльності та плани на майбутнє розповіли засновники простору. 
     
    — Наша діяльність та знайомство розпочалось у наметі, який стояв на площі з грудня 2014 по червень 2015 року. Ми створили організацію «Серця матерів Кіровоградщини», де допомагаємо ветеранам, сім‘ям загиблих героїв на війні. Немає людини без проблем. Ми як волонтери, психологи без освіти працюємо інтуїтивно дійшли висновку: Маємо створити простір, де хлопці, які повернулися з війни, могли б соціалізуватися, побачити, що змінилось у житті країни, поки вони її захищали там. Там і з‘явилась організація «Смайл». П’ять років ми були у маленькому приміщенні, де плели сітки на Схід, збирали необхідні речі. На якомусь етапі ми захотіли саме у цьому приміщенні створити місце зустрічі для ветеранів, громадських організацій і містян. Ми співпрацюємо із «Жіночою асоціацією «Дія», яка також нам допомагає, — розповідає координаторка Кrop:Hub Інна Колпак. 
     
     
    Координаторки простору розповідають, що тут усе зроблено власними силами. Проте, оскільки їм потрібно платити за оренду й електроенергію, вони здають приміщення в оренду під проведення різних заходів. Заходи, які проводять волонтери або військові, — безкоштовні. Також жінки допомагають родинам загиблих в АТО. 
     
    — За 100 років ми пройшли три війни, зараз у нас триває четверта. В Україні досі немає системи адаптації ветеранів у суспільстві. Наша задача як цивільних людей — поставити їх на рейки життя, дати усвідомлення, що вони можуть рухатися далі. З кожним ветераном ми говорили. Проте ми також не забуваємо про громадян. Моя мрія — створити цікаве альтернативне дозвілля для кропивничан. Саме тому ми теж проводимо різноманітні заходи для містян, — говорить креативна директорка Krop:Hub Катерина Колтунова. 
     
    Нещодавно координаторки віддали ветерану десять тисяч гривень на лікування. 
     
     
    КропМайстерня — дівчата вчать образотворчому мистецтву з нуля. 
     
     — Можливості наші необмежені. Ми хочемо стати також екоосередком. Зараз у нас можна придбати екоручки від #6V, які їх створюють власноруч. Гроші від продажу йдуть у реабілітаційний центр для тварин «БІМ». Також ми приймаємо паперові стаканчики від напоїв і відправляємо їх на переробку. Збираємо також пластикові кришечки. У майбутньому хочемо проводити стендап-шоу, концерти, корпоративи, фотосесії тощо, — розповідає креативна директорка Krop:Hub Катерина Колтунова. 
     
    У KropМайстерні художниця Інна Вишневська навчає дітей з нуля малювати: 
     
    — Я єдина, хто зіткнулася з проблемою війни в обличчя, приїхавши зі Сходу. До живопису прийшла тоді, коли це було необхідно. Ми щодня займаємося, малюємо з дітьми. Працюємо не за теорією, як у художній школі, а індивідуально. Ось ви прийшли, хочете малювати, то ми це і малюватимемо. Ті знання, які маємо дати дитині, дамо. Ми втілюємо будь-які ідеї, — розповідає керівниця арт-майстерні Інна Вишневська. 
     
    На постійній основі у просторі діють: KropМайстерня, благодійний ярмарок DobroStore, «підвішена» кава для військових, збір речей на Схід. А також благодійний розпродаж, виручені гроші від якого йдуть на допомогу військовим, ветеранам та їхнім родинам.
     
    Летиція Курята